Ραγδαίες εξελίξεις
«Κλείδωσε» η ημερομηνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική.

Tο τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανταλλάζονται έγγραφα για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από την Γαλλία.

Η συνάντηση των Μακρόν-Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στην Κορσική λίγο πριν την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έχει συγκαλέσει ο γάλλος Πρόεδρος.

Εκεί, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν την βούληση να προχωρήσουν άμεσα στην συμφωνία, συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για να «κλειδώσει» και αργότερα, ίσως και μέσα στον μήνα, να πέσουν οι υπογραφές. Ουσιαστικά θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, δίνοντας υπεροπλία στην αποτρεπτική δύναμη της χώρας.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ για πεζικό, αεροπορία και ναυτικό

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν, θα φτάσει στην περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο De Gaulle και είναι ενδεχόμενη η πρωτοκόλληση στα Ηνωμένα Έθνη της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους: Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό.

Oι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5 χιλ ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επίσης σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »