Ηλεκτρονικό αρχείο για τους δανειολήπτες με εγγυημένα δάνεια στήνει το υπουργείο Οικονομικών
Φρένο σε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία αλλά και σε ένα νέο κύμα κατασχέσεων που απειλεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο πλέγμα ρυθμίσεων που δίνει σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία να τους ρυθμίσουν και να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις που έχασαν καθώς με το ξέσπασμα της πανδημίας σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Ειδικά οι φορολογούμενοι με «κόκκινα δάνεια» που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να πάρουν ανάσα καθώς αποκτούν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους σε 120 δόσεις και παράλληλα παγώνουν οι διαδικασίες κατασχέσεων.

Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα καθώς μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών από μη εξυπηρετούμενα εγγυημένα δάνεια η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από το καλοκαίρι την μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για εξόφληση της οφειλής και μάλιστα σε μία δόση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμπόρου που είχε λάβει δάνειο 60.000 ευρώ από τις τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου και έλαβε τον περασμένο Αύγουστο στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet κλήση για καταβολή ολόκληρου του ποσού έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα στο ειδοποιητήριο ενημερώνεται ο οφειλέτης ότι θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην εξόφληση του ποσού ενώ εναντίον του θα κινηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται στο ΚΕΔΕ όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Υπό τη πίεση των θεσμών για πληρωμή στις τράπεζες των αιτημάτων κατάπτωσης που υποβάλλουν και τα οποία αφορούν τη χορήγηση εγγυημένων δανείων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες και προχωρά στην δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου με τα ποσά των οφειλών για εγγυημένα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και τους υπόχρεους και μεταφορά του στην ΑΑΔΕ προκειμένου να βεβαιώσει τα χρέη στους φορολογούμενους και να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την είσπραξη τους.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό θα αποσταλούν σε όλους τους οφειλέτες ειδοποιητήρια για την τακτοποίηση των χρεών τους ενώ κάθε εγγυημένο από το δημόσιο δάνειο που θα «κοκκινίζει» στο μέλλον αυτόματα θα καταγράφεται από τις υπηρεσίες και η οφειλή θα βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο από την εφορία που θα αποστέλλει το λογαριασμό στον φορολογούμενο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού «είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων όπως την αυτοματοποίηση της βεβαίωσης οφειλών στις Δ.Ο.Υ και της παρακολούθησης κάθε δανειολήπτη με τη χρήση διεπαφών ανάμεσα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής και το Taxis αλλά και τη λειτουργία του συστήματος «Ηλεκτρονικός Φάκελος Δανειολήπτη» για την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων που συνοδεύουν τα αιτήματα κατάπτωσης. Επίσης θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εξετάζει τα εκκρεμή αιτήματα καταπτώσεων και θα βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος των εν λόγω δράσεων είναι να υποστηρίξουν ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο αποπληρωμής των αιτημάτων καταπτώσεων των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »