Έκτακτες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα Τετάρτη και όχι Παρασκευή όπως είχε προγραμματιστεί
Η κοινωνία βράζει, η οικονομία έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά και… τα κρούσματα αντί να πέφτουν αυξάνονται ραγδαία.

Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά εσχάτως και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζουν πως όσο η χώρα παραμένει σε lockdown η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιτρέψει άμεσα στους πολίτες να βγουν έξω.

Υπό αυτό το πλαίσιο η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα από τις 13:00 ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιο τρόπο δύνανται να ανοίξουν οι εμπορικές δραστηριότητες, τα σχολεία και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πληροφορίες λένε ότι μερίδα λοιμωξιολόγων εκτιμά ότι απαιτείται αναβολή μίας εβδομάδας για την λήψη αποφάσεων, για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, δεδομένου ότι η παρατεταμένη καραντίνα δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Ήδη από νωρίς το πρωί σήμερα αρκετοί «ειδικοί» εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις και ζήτησαν να κάνουμε «υπομονή» και πως έχουμε «λίγες κρίσιμες ακόμη εβδομάδες μπροστά μας», μάλιστα κάποια ζήτησαν να «θυσιάσουμε» και το Πάσχα.

Πελώνη: Θα χαλαρώσουν μέτρα από αυτό το ΣΚ

Η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποσχέθηκε «χαλάρωση» των μέτρων και μάλιστα από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ουσιαστικά προανήγγειλε απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σαββατοκύριακο, δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι είναι προτεραιότητα, αλλά όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της, δεν θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Τέλος, για τις μετακινήσεις το Πάσχα ανέφερε ότι είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή.

«Προφανώς είμαστε σε μια έξαρση, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση», είπε η κυρία Πελώνη.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, παρά ανεξέλεγκτες σε σπίτια. Αν επιτραπούν, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».

«Το άνοιγμα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο είναι ένα λογικό μέτρο», είπε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει το μέτρο να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν», ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

«Παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων ελεγχόμενα», υπογράμμισε η κυρία Πελώνη, αν και είπε ότι «θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά, το λιανεμπόριο από την αρχή λειτούργησε συντεταγμένα, είναι μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης».

«Για τις μετακινήσεις το Πάσχα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Θα βοηθήσουν και οι εμβολιασμοί, αλλά αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Είναι νωρίς», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γεωργιάδης: Ανοιγμα καταστημάτων από τη Δευτέρα με 13032 και χρονικό όριο

Και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είπε σήμερα ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δευτέρα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το ΥΠΑΝΕ έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως ή άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής, η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

Σχολεία: Self test σε μαθητές – «Κλειδώνει» η παράταση τον Ιούνιο

Για δύο εβδομάδες εξετάζεται να παραταθεί το σχολικό έτος σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. «Σοβαρό ενδεχόμενο η παράταση του σχολικού έτους, εξετάζεται για δύο εβδομάδες» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Οι σχεδιασμοί είναι συγκεκριμένοι και εξαρτώνται από το πράσινο φως των λοιμωξιολόγων. Υπάρχει προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια για το άνοιγμα, γιατί λειτούργησαν λιγότερο δια ζώσης και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις» είπε η Ζέττα Μακρή.

Για τα self test τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών είπε ότι μόλις το 30% έχει δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τα αδιάθετα εμβόλια.

Η κ. Μακρή είπε ότι στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν την ίδια περίοδο που γίνονται κάθε χρόνο με βάση τη μειωμένη ύλη κατά 30% λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής. Για τις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ωστόσο ανέφερε πως, ότι είναι να γίνει θα γίνει για το σύνολο των τάξεων γυμνασίων και λυκείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »