Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των «ειδικών», όπου και αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το lockdown και κυρίως για το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Όπως έχουμε τονίσει σε πανελλαδικό επίπεδο δεν αναμένεται κάποια θεαματική αλλαγή προς το χαλαρότερο τον μήνα που διανύουμε και μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, μιας και η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα μέχρι και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως λειτουργούν ήδη κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, το λιανεμπόριο ενώ από Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές του Λυκείου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη μιας και η επιδημιολογική εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών ανάγκασε τους επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν προς την μη λειτουργία των καταστημάτων έως ότου αποτυπωθεί βελτίωση.

Σήμερα, η επιτροπή των «ειδικών» θα εξετάσει στην καθιερωμένη συνεδρίασή της την επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις τις οποίες θα μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες φαντάζει δύσκολο να δοθεί πράσινο φως για την επεναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί το self test και σε άλλους τομείς εκτός της εκπαίδευσης και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και αν υπάρξει μείωση κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, τότε ίσως να είναι εφικτό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη να επαναλειτουργήσει στις 19 Απριλίου.

Εάν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε το πλαίσιο θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δηλαδή με χρήση του 13032, click away και click in shop.

Πάσχα στο χωριό

Παράλληλα και με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα είναι αναγνωριστικό, το βάρος πέφτει στο κατά πόσο θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, καθώς και στο ενδεχόμενο να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Όπως είπε υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις των επιστημόνων και όλα θα κριθούν βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών εβδομάδων το επόμενο διάστημα.

Τούτων δοθέντων τα βλέμματα επικεντρώνονται στο Πάσχα καθώς εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει η επόμενη φάση χαλάρωσης των Μέτρων η οποία περιλαμβάνει εκτός των προαναφερθέντων, την εστίαση, άλλους κλάδους της οικονομίας καθώς και τον Τουρισμό.

Αποφάσεις και για το εμβόλιο AstraZeneca

Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα (αναλυτικά εδώ), καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις θρόμβων, οι οποίες είναι όμως σπάνιες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του EMA, τα περιστατικά θρομβώσεων θα πρέπει να επισημαίνονται ως μια σπάνια παρενέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »