Σκέψεις για καθυστέρηση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου
Τη “χρυσή τομή” προσπαθούν πλέον να βρουν επιδημιολόγοι και κυβέρνηση, καθώς βλέπον πως το lockdown δεν αποδίδει πλέον.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων που διαπιστώνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, σε συνδυασμό με τον φόβο της έκρηξης από τον συνδυασμό του παρατεταμένου lockdown και της μη αναστροφής της επιδημιολογικής εικόνας οδήγησαν στις αποφάσεις για πολύ περιορισμένες, διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις για μέτρα και τα rapid test στα φαρμακεία
Μαζικά δωρεάν self rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Απαντώντας στην κριτική για «παλινωδίες» της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι παρά το lockdown τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 3.500, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα μέτρα δουλεύουν, ωστόσο υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, ο κόσμος έχει κουραστεί, και η κινητικότητα είναι αυξημένη, οδηγώντας σε μη τήρηση των μέτρων και συγκεντρώσεις σε σπίτια και πορείες. Τόνισε δε ότι η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η βρετανική μετάλλαξη είναι από 43%-90% πιο μεταδοτική.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα».
Τι ισχύει πλέον
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι τα εξής:

• Επέκταση ωραρίου μετακίνησης (από σήμερα) έως τις 21:00 όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
• Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
• Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
• Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α , ηλικίας από 60 ετών και άνω, και τον Μάιο η ευπαθή ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

«Βαθύ κόκκινο» για αρκετές περιοχές από το Σάββατο
Εξάλλου, από σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου, περνούν στο «βαθύ κόκκινο» νέες περιοχές καθώς υπήρξε επιβάρυνση του επιδημιολογικού τους προφίλ.

Αυτές είναι οι:

Μύκονος (με 42 ενεργά κρούσματα).
Ζάκυνθος (με 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου).
Δήμος Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών με 43 ενεργά κρούσματα.
Καστοριά και Δήμος Ορεστίδος.
Καρδίτσα (με 140 ενεργά κρούσματα από 63 στις 8 Μαρτίου).
Στον αντίποδα, από το αυξημένο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου βγαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας, Σάμου, Άρτας και Λευκάδας, καθώς και ο δήμος Ρόδου.

Πιθανό “χαλάρωμα” στις 5 Απριλίου
Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως θα χρειαστούν 2 εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική καμπύλη, κάτι που ίσως μεταφέρει για τις 5 Απριλίου, το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων και την άρση άλλων περιοριστικών μέτρων.

Η παρουσία Σκέρτσου και το μήνυμα της κυβέρνησης για “νέα συμφωνία” με τους πολίτες.

Να συναφθεί μία “νέα συμφωνία εμπιστοσύνης” κράτους και πολιτών για την έξοδο με ασφάλεια από την πανδημία, ζήτησε ο Άκης Σκέτσος, ο οποίος παρέστη στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η παρουσία του κ. Σκέρτσου, ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χαράσσει τη γραμμή του Μαξίμου, είχε στόχο να επικοινωνήσει όχι μόνο το κυβερνητικό σχέδιο για το πέρασμα της χώρας στην άνοιξη, αλλά και ένα μήνυμα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στους πολίτες… Ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κόπωση τους και επεξεργάζεται τις βέλτιστες δυνατές λύσεις για την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Παράλληλα έκανε πρόσκληση για συστράτευση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για στάση ευθύνης με πιστή τήρηση των μέτρων αλλά και αποφυγή… “νέων διχασμών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »