Το λεκανοπέδιο της Αττικής και εννέα ακόμα «κόκκινες» περιοχές
Από το πρωί του Σαββάτου και συγκεκριμένα από τις 06:00, η Αττική ανήκει πλέον στις κόκκινες περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Για μία εβδομάδα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής όπως και σε εννέα ακόμα «κόκκινες» περιοχές (και συγκεκριμένα έως τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου) θα ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς το lockdown όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά εντατικοποιηθεί μετά την εισήγηση των ειδικών και την απόφαση της κυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα από το Σάββατο τίθεται σε ισχύ ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 με δύο επίπεδα, Α – Επιτήρησης και Β – Αυξημένου Κινδύνου και τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη την Επικράτεια είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους
Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League
Ετσι από το πρωί του Σαββάτου τα καταστήματα τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές θα λειτουργούν με click away και με click in shop (για ένδυση, υπόδηση και κοσμήματα. Παράλληλα, τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά για μία εβδομάδα ακόμη (έως τις 8 Φεβρουαρίου) και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, ενώ τα Γυμνάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές και στην Αττική
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 21:00 έως τις 5 το πρωί.
Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση)
Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Click away και click in shop στην Αττική
Παράλληλα σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, τα έκτακτα μέτρα για το λιανεμπόριο στην Αττική και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Ετσι, τα καταστήματα από το Σάββατο θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away και με τη μέθοδο του click in shop (ένδυση, υπόδηση και κοσμήματα) τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα, παρά τις πιέσεις του Εμπορικού Συλλόγου τα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, τελικά θα παραμείνουν κλειστά.

Πώς λειτουργεί το click away
Τα καταστήματα θα ανοίγουν προαιρετικά από τις 07:00 έως τις 20:00.
Οι πληρωμές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή με POS.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 για να μεταβούν στο κατάστημα, που έχουν κλείσει ραντεβού να ψωνίσουν.
Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση– ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.
Τι είναι το click in shop
Σε μια ενδεκάδα ερωτήσεων εμπόρων και καταναλωτών για τη μέθοδο του «click in shop» απαντά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής και δίνει οδηγίες με τις λεπτομέρειες των περιορισμών, που θα ισχύουν για τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, καθώς επίσης τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι καταναλωτές με ραντεβού εντός καταστήματος, μετά τα νέα μέτρα του lockdown, που ξεκινούν από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά 11 απαντήσεις σε πιθανές απορίες:

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του click in shop;
Πρόκειται για αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού. Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και την δυνατότητα δοκιμής του.

Θα μπορεί να διαλέγει όποιο προïόν θέλει ο πελάτης;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει “δεσμεύσει” είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως τη παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επιτρέπεται η δοκιμή των προϊόντων με το click in shop;
Ναι, θα επιτρέπεται η δοκιμή προ αγοράς, ελαχιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα αλλαγής του. Η έλλειψη δοκιμής ήταν από τους λόγους που καταναλωτές απέφευγαν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια με το click away έναντι άλλων αγορών προϊόντων, που δεν απαιτείται δοκιμή.

Θα μπορεί να αλλάξει ο καταναλωτής το προϊόν;
Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά;
Ναι, στο όριο μετρητών των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking. Σημειώνεται ότι το click in shop διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.

Θα υπάρχουν περιορισμοί;
Ασφαλώς, ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:
• Σε καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
• Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί;
Ναι, άλλωστε στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στο δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, τη πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.

Θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος αγορών σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων;
H διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά στις χειμερινές εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας του click in shop.

Θα επιτραπεί το click in shop σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;
Οχι, έχει αποσαφηνιστεί πως αρχικά θα επιτραπεί στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, που έχουν πληγεί περισσότερο το διάστημα της πανδημίας. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα συνεχίσουν την λειτουργία τους στις εκπτώσεις με το click away.

Θα επιτραπεί το click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα;
Το click in shop μπορεί να εφαρμοστεί στα εμπορικά κέντρα μόνο για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείων με τη προϋπόθεση ελέγχου στην είσοδο για το χρόνο παραμονής στο εμπορικό κέντρο.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες;
Ναι, σαφέστατα. Ειδικά για το δίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου έχει γίνει σαφές πως ισχύουν οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιταγές, επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θα επιδοτηθούν και οι πάγιες δαπάνες.
Τι γίνεται με τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές» και στην Αττική που εντάχθηκε σε αυτές μετά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με διαφορετικούς όρους.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης σε όλη τη χώρα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Συγκεκριμένα, «στις κόκκινες» περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική (πλην των νήσων Αττικής), θα λειτουργήσουν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια , ενώ τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση).

 

“Καταπέλτης” ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας
Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Το βασικό είναι ότι στην Αττική είδαμε μία αύξηση γύρω στο 40%-50% στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, η οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπια, αλλά θέλουμε να δούμε πού βρίσκεται, πού κινείται. Και επειδή τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι, να σας πω έτσι την παρομοίωση, ένα μεγάλο πλοίο το οποίο άμα πάρει μπρος δύσκολα σταματάει, θέλουμε να δούμε την επιβράδυνση μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Γιατί αν ξεκινήσει η Αττική και μπει σε μία πιο γρήγορη ταχύτητα, τότε θα πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Οπότε παίρνουμε πιο ελαφριά μέτρα σε αυτή τη φάση, για να επιβραδύνουμε την κατάσταση. Κοιτάμε, βέβαια, πώς θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα και αναλόγως, όπως είπε και ο υπουργός, αν υπάρχει επιδείνωση θα πάρουμε και άλλα πιο σκληρά μέτρα» τόνισε συγκεκριμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »