Σημαντική εξέλιξη

Σχεδόν μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Βέβαια σήμερα 50 περίπου αλλοδαποί έφθασαν στη Λέσβο. Πρόκειται για την πρώτη μετά την 1η Απριλίου βάρκα που έφθασε σε ελληνικό νησί. 

Το ΠΝ και το Λιμενικό βρίσκονται σε θέσεις ”μάχης” όλο αυτό το διάστημα.  Το τελευταίο δεκαήμερο εκτός από τα 50 και πλέον σκάφη του Λιμενικού, στις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο παίρνουν μέρος και 10 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και 24 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχει διαθέσει ο Frontex στο πλαίσιο της επιχείρησης άμεσης επέμβασης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.  

Σε ετοιμότητα το ΠΝ: Ο Στόλος ετοιμάζει ”παγίδες” στους Τούρκους – Ακινητοποιημένα τα πλοία των ”γειτόνων”

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σταματήσει το σχέδιο Ερντογάν και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. 
 
Δεν είναι τυχαία τελικά η ενεργοποίηση της άσκησης ”ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ’ Πίσω από την προαναφερθείσα άσκηση και τη διεξαγωγή της υπάρχει ένα ολόκληρο παρασκήνιο, που έχει ως εξής:

 Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο ίδιος ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ με τηλεδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ. Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, πάντα κατά τον Έλληνα υπουργό, ο Τούρκος ΥΠΑΜ του αποκάλυψε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν φέτος τη μεγάλη δική τους ναυτική άσκηση, επίσης με διακλαδικό μανδύα, “Mavi Vatan” (= «Γαλάζια Πατρίδα»), λόγω των «μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό», ως ελέχθη.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ανταπάντησε ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά, σε μία ένδειξη καλής θελήσεως, δεν θα πραγματοποιήσουμε την αντίστοιχη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα». Μάλιστα δόθηκαν αμέσως εντολές στο ΠΝ που άρχισε να σχεδιάσει (και θα υλοποιούσε) την ίδια ουσιαστικώς άσκηση, «σπασμένη» σε τρία επί μέρους – διαφορετικά – σενάρια, κάτι που από επιχειρησιακής πλευράς θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.  

”Μπλόκο” σε μετανάστες και Τουρκία


Να μηδενίσουν τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν πετύχει τα στελέχη του Λιμενικού.

Από την 1η Απριλίου μέχρι χθες, έχουν καταγραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ 17 απόπειρες μεταναστών να προσεγγίσουν με βάρκες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίχως πάντως επιτυχία. Η είσοδός τους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων  –συχνά συνοδεία τουρκικών ακταιωρών– έχει αποτραπεί από τα πληρώματα πλωτών του Λιμενικού. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να μην επιτρέπουν στις βάρκες των μεταναστών να καταπλέουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι έχει αποτραπεί η άφιξη στη χώρα 600 – 700 παράτυπων μεταναστών, αναφέρει η ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Η Αθήνα δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Χάρτες

Το δόγμα της «επιθετικής επιτήρησης», όπως το αποκαλούν τα ίδια τα στελέχη του Λιμενικού, τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ αρχές Μαρτίου. Προβλέπει εντοπισμό των πλωτών με τους μετανάστες όσο ακόμα αυτά κινούνται εντός της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, τα σκάφη του Λιμενικού αναλαμβάνουν με ελιγμούς  –ενίοτε ριψοκίνδυνους–  να αποτρέψουν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η Ακτοφυλακή της γείτονος υποχρεωθεί να περισυλλέξει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει πίσω στα τουρκικά παράλια. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει περιστατικά που οι επιχειρήσεις αποτροπής έχουν διαρκέσει 12 ή και 14 ώρες, ενώ σε μια περίπτωση στη Σάμο, τα πλωτά του Λιμενικού παρέμεναν κατά μήκος της συνοριογραμμής για ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρις ότου η τουρκική ακτοφυλακή υποχρεωθεί να μεταφέρει βάρκα με μετανάστες πίσω στην ακτή. 

Επιτέλους κάτι αρχίζει και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »