Αλλάζει τα δεδομένα στη Β. Αφρική ο Αιγύπτιος Πρόεδρος
ΟΠρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπενθυμίζει την ετοιμότητα των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με ένα ακόμα μήνυμα: “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποντάρει στις ένοπλες πολιτοφυλακές στη Λιβύη, καθώς είμαστε ικανοί να αλλάξουμε την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση, αποφασιστικά και πολύ γρήγορα”.

Ο Πρόεδρος αλ Σίσι τόνισε επιπλέον ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει τις φυλές της Λιβύης για την οικοδόμηση ενός ενοποιημένου εθνικού στρατού. Ανέφερε ότι ο κύριος στόχος της Αιγύπτου στη Λιβύη είναι η εφαρμογή της λαϊκής βούλησης.

Αραβικός Σύνδεσμος κατά Τουρκίας: “Οι ενέργειες στη Λιβύη απειλούν την αραβική ασφάλεια”
Οι φυλές της Λιβύης υποστηρίζουν σθεναρά τη θέση της Αιγύπτου στη Λιβύη ενόψει της απόπειρας υλοποίησης των τουρκικών φιλοδοξιών, γεγονός που προμηνύει τη σύσσωμη συστράτευση των Λίβυων με την Αίγυπτο και τον Εθνικό Στρατό (LNA).

O Αιγύπτιος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με μια αντιπροσωπεία των αρχηγών των φυλών της Λιβύης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Μπασάμ Ράντι.

Την Τετάρτη, μια αντιπροσωπεία από το Ανώτατο Συμβούλιο των Λιβυκών Φυλών έφτασε στο Κάιρο για να ανακοινώσει την υποστήριξή τους προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR) ζητώντας από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στρατιωτικά για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Μέλος του Συμβουλίου Miftah Al-Qilushi επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία αποτελείται από περίπου 150 άτομα από όλες τις πόλεις και τις φυλές της Λιβύης.

Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία θα προχωρήσει σε ομιλία με την οποία θα καλεί τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παρέμβει και να αποκρούσει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη χώρα.

Σε δήλωση στο Sky News Arabia, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μοχάμεντ Αλ Μισμπάι είπε ότι οι φυλές της Λιβύης υποστηρίζουν σθεναρά τη θέση της Αιγύπτου για τη Λιβύη απέναντι σε τουρκικές φιλοδοξίες.

Δήλωσε ότι η Λιβύη χρειάζεται την υποστήριξη των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων για να εκδιώξει την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να επωφεληθεί από την κατάσταση στη Λιβύη για να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικούς πόρους στη Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός βασίστηκε σε μισθοφόρους από διάφορες περιοχές, προσθέτοντας ότι «ήρθαμε στο Κάιρο για να πούμε ότι εμείς και η Αίγυπτος είμαστε ένας λαός και θέλουμε να απελευθερώσουμε εντελώς τη Λιβύη. [Θέλουμε] να στείλουμε το μήνυμα ότι απορρίπτουμε την τουρκική κατοχή», τονίζοντας την ανάγκη ενοποίησης των αραβικών χωρών σχετικά με τη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της φυλής Warshafana, Mabrouk Abu Ameed, δήλωσε ότι εθνικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί ηγέτες επισκέπτονται την Αίγυπτο για να συντονίσουν θέσεις, να ενεργοποιήσουν την κοινή αραβική αμυντική συμφωνία και να απαιτήσουν υποστήριξη για τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA).

Την Τρίτη, το Ανώτατο Συμβούλιο των Σεϊχηδων της Λιβύης χαιρέτισε την εντολή της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) ζητώντας από την Αίγυπτο να επέμβει στρατιωτικά στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Al-Senussi Al-Heliq, εξέφρασε την υποστήριξή του για την πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ageela Saleh για τη δημιουργία ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου που θα αποτελείται από έναν Πρόεδρο και δύο βουλευτές για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Ο Al-Heliq πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο ζήτησε την επέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου, και όχι μόνο της Αιγύπτου, για να σταματήσει η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη και να επιβληθεί επιτέλους η κοινή Αραβική αμυντική πρωτοβουλία. Ο ίδιος τόνισε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη ήταν ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Αλ Βατίγια: Νέο κύμα αεροπορικών επιθέσων κατά τουρκικών στόχων!
Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έδωσε το “πράσινο φως” στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν απαιτηθει. Η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου έρχεται λίγες ώρες μετά την απειλή της Τουρκίας να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα.

Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει στο 51ο άρθρο του ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε απειλές στα σύνορά της και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να παρέμβει, εφόσον αυτό ζητηθεί μέσω επίσημων καναλιών.

Το αίτημα της Λιβυκής Βουλής δίνει έτσι τη διεθνή νομιμότητα για την παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη, δεδομένου ότι είναι η μόνη νόμιμη αρχή που εκλέγεται από τον λαό της Λιβύης. Η Βουλή κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, καθώς αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών.

Ο LNA ζήτησε επίσης από την Αίγυπτο να παρέμβει, να ενεργοποιήσει την κοινή αραβική αμυντική συμφωνία και να κινηθεί επειγόντως για να εξαλείψει τις πολιτοφυλακές, τους μισθοφόρους και τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη.

Μια άμεση παρέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση στη Λιβύη αναμένεται να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, η οποία σε συντριπτικό βαθμό παρέμεινε υπόπτως σιωπηλή στην παρέμβαση της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »