Σύγκρουση για τα Στενά & το Αιγαίο
Σφοδρή σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία για Ελλάδα και Κύπρο. Οι δύο υπερδυνάμεις κάνουν τα πάντα για να έχουν επιρροή στα δύο κράτη του Ελληνισμού, καθώς έτσι μπορούν να ελέγχουν μια ολόκληρη περιοχή που ξεκινάει από τα Στενά, μετέπειτα στο Αιγαίο και φθάνει μέχρι την Α. Μεσόγειο.

Πρόκειται μια διένεξη που όλα δείχνουν πως θα οδηγήσει σε πολύ θερμές καταστάσεις. ”Proxy war” ή ο κλασσικός πόλεμος δια αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων. Μετά από μία μεγάλη περίοδο αδράνειας, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ουάσινγκτον, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξαναμπούν δυναμικά με την παρουσία τους στην περιοχή της Α. Μεσόγείου.

”Πυρά” Ria Novosti για την επίσκεψη Πομπέο

Eνοχλημένη και ανήσυχη είναι η Μόσχα με την επίσκεψη Πομπέο. Σύμφωνα με το Ria Novost και το Gazeta.ru, ”o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να μην έχει σχέσεις η την Ευρώπη με την Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι αυξανόμενο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια πρέπει να σταματήσει.”

Για την επίσκεψη στη Σούδα ακόμα τα Ρωσικά ΜΜΕ δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά και στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη.

Αυτά γράφουν οι Ρώσοι ως ένα πρώτο σχόλιο για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης
Επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται κλειστή σύσκεψη με διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην Πτέρυγα Μάχης 115, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Aυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μια τεράστια σύγκρουση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν με κάθε τρόπο την επέλαση της Ρωσίας. Ήδη η Μόσχα έχει επιφέρει τα πρώτα πλήγματα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσω της προσέγγισης με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν το Αιγαίο ή τμήμα του και να υπάρξει ρωσική δίοδος. Όμως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο από την Αθήνα. Τι θα κερδίσει η χώρα μας; Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτες στη Μόσχα, αλλά να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ας το καταλάβουν αυτό κάποιοι στο Μ. Μαξίμου.

Είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει ταυτόχρονα τρεις θαλάσσιες περιοχές και μια τεράστια έκταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »