Το πρώτο Αδδάν μετά την μετατροπή της σε τζαμί
“Μαύρη” ημέρα για τον Ελληνισμό σήμερα, καθώς ήδη λίγη ώρα μετά την μετατροπή της σε τζαμί, το πρώτο Αδδάν, κάλεσμα σε προσευχή για τους μουσουλμάνους, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η τουρκική κυβέρνηση στη μετατροπή της ιστορικής και συμβολικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κόντρα στον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινότητα που σύσσωμοι αντιδρούν σε αυτή την εγκληματική απόφαση.

Μουσουλμάνος καθηγητής για Αγιά Σοφιά: Η εκκλησία δεν πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί
Λίγο μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε και το πρώτο Αδδάν, το πρώτο κάλεσμα σε προσευχή, με πλήθος Τούρκων να έχει συγκεντρωθεί έξω από το ναό.
Παράλληλα, είχαμε και την πρώτη ελληνική αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού, με την υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη να δηλώνει:

“Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.

Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.

Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »