“Συσφίγγουν” τις σχέσεις τους προκαλώντας Αθήνα και Ν. Δελχί
ΟΑρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου του Πακιστάν, Ναύαρχος Μωάμεθ Αμπάντ Χαν Νιάζι τιμήθηκε με τη «Λεγεώνα της Αξίας των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων» από τον Διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, και οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα ναυτικής συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και του Πακιστάν. Στον αρχηγό του ναυτικού δόθηκε επίσης πλήρης ενημέρωση σχετικά με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Αργότερα, ο Ναύαρχος Μωάμεθ Αμάντ Χαν Νιάζι κάλεσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χούλουσι Ακάρ και τον Διοικητή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Γιασάρ Γκουλούρ στο Αρχηγείο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα.

Ο αρχηγός του ναυτικού κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο των αμυντικών βιομηχανιών, Ismail Demir, στην προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών. Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια, τη διμερή αμυντική συνεργασία και τα αμοιβαία συμφέροντα.

Ο ναύαρχος Μωάμεθ Αμπάντ Χαν Νιάζι επαίνεσε το ρόλο και τις συνεισφορές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για τη διατήρηση της ναυτικής ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Νωρίτερα, ο αρχηγός του ναυτικού έθεσε επίσης στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες του Ναυτικού του Πακιστάν για διατήρηση της θαλάσσιας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Η νέα προμήθεια του Πακιστάν, το πολεμικό πλοίο TABUK, επισκέφθηκε το λιμάνι Aksaz της Τουρκίας κατά την επιστροφή του στο Πακιστάν. Η επίσκεψη είχε ως στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών, την ανάδειξη της ναυτικής συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας με το τουρκικό ναυτικό.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι, καλωσορίστηκε θερμά από τις τουρκικές ναυτικές αρχές.
Αργότερα, κατά την αναχώρηση από το λιμάνι, το TABUK συμμετείχε σε συντονισμένη περιπολία με πλοία του Τουρκικού Ναυτικού.

Η Άγκυρα καλεί τους Πακιστανούς στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία έχοντας την δική της ατζέντα και σχέδια σαφέστατα. Το Πακιστάν είναι η κύρια χώρα σε αυτό το τουρκικό σχέδιο, αφού Τούρκοι και Πακιστανοί αποφάσισαν και υλοποιούν την μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, την οποία έχει ενεργοποιήσει η Άγκυρα που εποφθαλμιά θαλάσσια οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο.

Tο πακιστανικό και τουρκικό πολεμικό ναυτικό διατηρούν θερμές και στενές σχέσεις έχοντας όμως σαφείς βλέψεις πλέον σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο αφού η Άγκυρα προωθεί τον δικό της άξονα στην περιοχή κατά του γνωστού άξονα ( Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Γαλλίας).

Κατά τη διάρκεια της τελετής, δεν έλειψαν οι αναφορές στην επιδεινούμενη κατάσταση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον αθώων ανθρώπων όπως ισχυρίζονται οι Πακιστανοί, στο Κατεχόμενου Τζαμού & Κασμίρ.

Οι δεσμοί του Πακιστάν με την Τουρκία, είναι σαφής, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθεί να προωθήσει πολεμικό κλίμα εις βάρος της Ινδίας, όπως έχει κάνει και σε πολλά άλλα μέρη, για παράδειγμα τη Συρία, τη Λιβύη και προσφάτως το Αρτσάχ.

Όπως σας είχαμε αναφέρει πρώτοι στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΓΜΑ, η Τουρκία άρχισε να ετοιμάζει τις συμμορίες της στην Συρία, ώστε μετά από το Καραμπάχ, να τις στείλει στο Κασμίρ, για να πολεμήσουν υπέρ του Πακιστάν και ενάντια στην Ινδία, έχοντας χάσει εντελώς το μέτρο της λογικής.

Παράλληλα, η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών που στόχο έχουν να πλήξουν την Ινδία, δε σταματά μόνο στις “καλές σχέσεις” των πολεμικών ναυτικών. Το Πακιστάν φαίνεται πως θέλει να μπει στη «λίστα αγοραστών» της Άγκυρας προσθέτοντας στο δυναμικό του μικρά οπλισμένα αεροσκάφη από πολλές τουρκικές εταιρείες για την ενίσχυση του στόλου UAV με σκοπό την ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων του με την Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »