Ρώσοι και Αμερικάνοι τρέχουν για να προλάβουν τις εξελίξεις στην Λιβύη
Ηστάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Λιβύη προαναγγέλει εξελίξεις που θα αφορούν την απόσυρση των τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων, την ίδια στιγμή που Τούρκοι ειδικοί θεωρούν την χώρα τους ως την επιτομή της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα ζητήματα.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πολλά να κερδίσει από τις θέσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και το Ιράν”, δήλωσε ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, Batu Coşkun, όχι τυχαία εκτιμάται.

«Οι ΗΠΑ θα έκαναν καλά να στρατολογήσουν την υπάρχουσα στρατηγική εμπειρία της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει πολλά να προσφέρει στην Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν αναβαθμίζει την αμερικανική πολιτική για να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, αλλά μια εκ νέου εμπλοκή στην Μέση Ανατολή, ίσως να μην παρήγαγε καν τα αποτελέσματα που έλπιζε να δει η Ουάσινγκτον, Στη Λιβύη, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια πιθανή καταστροφή», είπε ο Κοσκούν.

Οι απόψεις αυτές δείχνουν μεγαλομανία και ουσιαστικά “άλλο πλανήτη” για να το πούμε στην καθομιλουμένη, με άρθρα στον τύπο από έμμισθους Τούρκους δημοσιογράφους που ακολουθούν μόνο τις οδηγίες της κυβέρνησης, χωρίς να κατανοούν την σημερινή δεινή διεθνή θέση της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνθηκαν από τη σύγκρουση στη Λιβύη λόγω Τραμπ, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της βίας, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Μετά την εκεχειρία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ που υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου, η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συνεχίζουν να αναπτύσσουν στρατιωτικό προσωπικό και μισθοφόρους στη χώρα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του (GNA) στη σύγκρουση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην ανατολική Λιβύη, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών.

Στις 28 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπαίνοντας ξανά στο παιχνίδι για την χώρα αυτή ζήτησαν την άμεση απόσυρση ξένων δυνάμεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η απόσυρση τουρκικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν άλλα ξένα στρατεύματα εγκαταλείψουν επίσης τη χώρα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να συνεργαστεί με την νέα λιβυκή κυβέρνηση

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνομιλίες με τον επικεφαλής του συμβουλίου της Προεδρίας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι (Μένφι), και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντ Αλαμίντ Αλμπαμπάιμπα, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ πραγματοποίησε δύο τηλεφωνήματα με τον Μένφι και τον Αλνταμπάιμπα, συγχαίροντας τους για την ανάληψη των θέσεων του Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας και του αρχηγού της Κυβέρνησης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, με στόχο η χώρα να ξεπεράσει γρήγορα την κρίση, η οποία την ταλαιπωρεί εδώ και μεγάλο διάστημα».

Ο Λαβρώφ τόνισε επίσης την προθυμία της χώρας του να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για να συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις Ρωσίας-Λιβύης, οι οποίες παραδοσιακά είναι φιλικές.

Οι Ρώσοι έκαναν την κίνησης τους στην Τρίπολη ενώ οι ΗΠΑ δρομολογούν την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

Μόνο όμως, όταν αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από την χώρα και εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση θα είναι εφικτή η κανονικότητα και οι ανεξάρτητες σχέσεις της Λιβύης με άλλες χώρες, διαφορετικά στα δυτικά θα κάνουν κουμάντο η ΜΙΤ και ο Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »