Στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου βγαίνει αύριο, Τετάρτη 15.04.2020, η Ελλάδα με στόχο να αντλήσει περί τα 2,5 δις ευρώ και να χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους για την διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού.

Όπως έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη στόχος του υπουργείου Οικονομικών με την έκδοση 7ετούς ομολόγου είναι να διατηρήσει για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι εφικτό ανέπαφο το μαξιλάρι και παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η οικονομία της χώρας έχει αλλάξει πλέον επίπεδο.

Γ. Τράγκας: Είτε με ομόλογο, είτε με όρους, είτε με δανεικά η Ευρώπη θα διαλυθεί

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να «αγγιχθεί» τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου και εφόσον η αυριανή κίνηση του ΟΔΔΗΧ, στεφθεί από επιτυχία θα δώσει νέα περιθώρια ευελιξίας.

Πόσο… θα πάει η έκδοση 7ετούς ομολόγου;

Το ύψος της έκδοσης δεν είναι καθορισμένο και θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των αγορών. Επιδίωξη είναι να μπορέσουν να σηκώσουν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά το επιτόκιο προσδοκία είναι να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,9%, όσο δηλαδή και το αντίστοιχο ομόλογο που είχε εκδοθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Η τελευταία έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Στις 28 Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκανε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο κάτω από το ασύλληπτο μέχρι πριν λίγους μήνες όριο του 1%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »