Ο κορονοϊός έβαλε στο… συρτάρι τις αλλαγές στα ακίνητα
Στο «συρτάρι» μπαίνουν μέχρι νεοτέρας οι αλλαγές που ετοίμαζε το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων.

Σε ποιες περιοχές θα πέσουν περισσότερο τα ενοίκια λόγω του κορονοϊού
Η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει αλλαγές στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν επεξεργάζονται νέο χρονοδιάγραμμα.

Οι αντικειμενικές αξίες
Για τις αντικειμενικές αξίες ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και την επέκτασή τους σε επιπλέον περίπου 3.000 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος με τον οποίο θα μειωνόταν ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Η εν λόγω διαδικασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών έχει σε ποσοστό 80% ολοκληρωθεί από την πλευρά των πιστοποιημένων εκτιμητών. Έχουν ήδη παραδώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις εισηγήσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν ως το τέλος Ιανουαρίου 2021. Έτσι με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Επίσης, για το 2021 θα μεταφερθούν και οι όποιες αλλαγές και μείωση γίνει στον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, εντός του 2021 εξετάζεται να γίνουν και αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. Κλίμακες, συντελεστές και αφορολόγητα έχουν παραμείνει σταθερά για περίπου μια δεκαετία και υπάρχει η ανάγκη για την επικαιροποίησή τους.

Έκπτωση φόρου λόγω κουρέματος ενοικίων
Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για την έκπτωση φόρου που θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του οριζόντιου μέτρου κουρέματος των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν ουσιαστικά από το κράτος με το 30% των ενοικίων που έχασαν.

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εκπέσουν από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του κουρέματος κατά 40% των ενοικίων. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση φορολογικών οφειλών, όπως είναι ο φετινός φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε λόγω της μείωσης του ενοικίου το ποσό των 1.000 ευρώ. Θα του πιστωθεί ποσό 300 ευρώ με το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, με άλλη διάταξη ξεκαθαρίζεται και νομικά ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »