Τι επιδιώκουν οι Αλβανοί με τις αλλαγές ονομάτων;
Μια ομάδα διανοούμενων από τους Άγιους Σαράντα (οι Αλβανοί τη λένε σκέτο Σαράντα) έχει “πετάξει” την ιδέα να αλλάξει το όνομα της παράκτιας πόλης, αποκαθιστώντας το όνομα που είχε στην αρχαιότητα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Η πρόταση ακολούθησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της «Ούρα Βαϊγκουρόρε»/ «Urës Vajgurore», το οποίο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αλλαγής του ονόματος της πόλης, που τώρα ονομάζεται Ντιμάλ [Dimal], με το όνομα της Ιλλυρικής αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην περιοχή όπως αναφέρει το echedoros-a.gr.

Αλλά, για την πόλη των Αγίων Σαράντα, αν και η συζήτηση γίνεται ανεπίσημα, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης προτείνουν την ονομασία «Onhezmi», ως το πρώτο όνομα του αρχαίου λιμανιού που βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία.

Το όνομα αυτό έχει δύο σημασίες, η πρώτη είναι στα λατινικά, που Onhezi ήταν ένας νοτιοανατολικός άνεμος που διευκόλυνε τις εκδρομές με ιστιοφόρα, ενώ κατά τη δεύτερη εκδοχή της ονομασίας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Onkizi (ελληνικά: Αγχίσης) ήταν ο πατέρας του Αινεία.

Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, η Άγιοι Σαράντα, ονομάστηκαν εν συντομία «Porto Eda», προς τιμήν της μεγαλύτερης κόρης του Μπενίτο Μουσσολίνι.

Η σημερινή ονομασία ‘Saranda’ σημαίνει «40» στα ελληνικά, μια ονομασία που την πήρε από το μοναστήρι των «40 Αγίων» στο λόφο πάνω από την πόλη, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »