Oι ΗΠΑ στηρίζουν Τουρκία
Τουλάχιστον 14 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται πιθανότατα στο έδαφος της Λιβύης, τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

“Όσον αφορά τον αριθμό και τους τύπους των αεροσκαφών εντοπίσαμε περίπου 14 στρατιωτικά μαχητικά, πρόκειται για ένα μείγμα των τύπων Su-24 και MiG-29. Αυτή τη στιγμή, αυτές είναι όλες οι πληροφορίες τις οποίες μπορώ να μοιραστώ μαζί σας”, είπε ο ίδιος απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ρωσικών αεροσκαφών που βρίσκονται στη Λιβύη.

“Οι ΗΠΑ παροτρύνουν όλα τα μέρη στη σύγκρουση της Λιβύης να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή και να δώσουν στον λαό της Λιβύης «την ασφάλεια που του αξίζει», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν ευθέως την Ρωσία ότι βοήθησε άμεσα στην μεταστάθμευση των μαχητικών αεροσκαφών από τη Συρία σε αεροπορική βάση του Χαφτάρ στην Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 26.05.2020 – 15:34120
Ρώσος σύμβουλος: ”Τα MΙG-29 θα εξουδετερώσουν τα τουρκικά Bayraktar στη Λιβύη”
Η Μόσχα έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η οποία μας δείχνει σαφέστατα ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι «μισθοφόροι» που συνδέονται με τη Ρωσία πολεμούν στη Λιβύη, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει πιστευτό επουδενί, ειδικά μετά την έκθεση του ΟΗΕ και τα δεκάδες βίντεο με Ρώσους μισθοφόρους.

Απαντώντας στη μυστική ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών για την υποστήριξη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην κυβέρνηση της Λιβυκής Εθνικής Συμφωνίας, τονίζει έγκυρο αμερικανικό ΜΜΕ.

“Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η κλιμακούμενη εκστρατεία της Ρωσίας για την ανατροπή του GNA που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα είναι το αποτέλεσμα που θα εξυπηρετούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο απόλυτος έλεγχος της χώρας από τον Χαφτάρ”, γράφει αμερικανικό ΜΜΕ με έδρα της Ουάσιγκτον.

Όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη η Αμερικανική διοίκηση Αφρικής του στρατού των ΗΠΑ, «Ούτε ο LNA ούτε οι ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες μπορούν να οπλίσουν, να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν αυτά τα μαχητικά χωρίς κρατική υποστήριξη από την Ρωσία».

Τα ρωσικά μαχητικά ανήκουν στην ρωσική ΠΑ και δόθηκαν στην εταιρεία Wagner Group, που αποτελεί έναν σχηματισμό μισθοφόρων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, τονίζουν αμερικανικές πηγές.

“Η Wagner είναι υπεύθυνη για την προώθηση των συμφερόντων του Πούτιν χωρίς κρατική σύνδεση, και σε αυτόν τον ρόλο, η Wagner αναλαμβάνει κινδύνους που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αναλάβει η ρωσική κυβέρνηση”, καταλήγουν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφη Su-24 στη Συρία για να καταστρέψει μεγάλες περιοχές μη στρατιωτικών υποδομών. Η ίδια πρόθεση θα ισχύει και στην υπόλοιπη Λιβύη. Ενώ τα Su-24 θα ισοπεδώνουν τα πάντα στο έδαφος, παράλληλα θα επιτρέψουν στον Χαφτάρ να καταλάβει περιοχές πιέζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης να καταρρεύσει.

Μέχρι τώρα αυτό το σχέδιο το υλοποιούσαν οι Τούρκοι με δεκάδες drone, μαζί με χιλιάδες Σύριους αντάρτες που μεταφέρθηκαν από την Συρία,. Η αθρόα μεταφορά Σύριων μισθοφόρων επίσης, θα φέρει την μεταφορά χιλιάδων μισθοφόρων και από την άλλη πλευρά του Χαφτάρ. Δεν παίζει μόνη της η Άγκυρα στην χώρα αυτή.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο έλεγχος της Λιβύης δεν είναι εύκολος για κανέναν, αλλά δεν μπορεί να αφεθεί και στις καλένδες.

Ρωσικό ΜΜΕ: ”ΜIG-29 εξαπέλυσε επίθεση κατά τουρκικής φρεγάτας στην Λιβύη”
“Οι Ρώσοι θέλουν να ιδρύσουν προπύργια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία θα αποτελούν το επίκεντρο της ρωσικής στρατιωτικής στρατηγικής κατά της Δύσης, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες της Μόσχας για υποβάθμιση του αεροπορικού ελέγχου του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο”, σημειώνει ο Αμερικανός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της AFRICOM.

“Εάν η Ρωσία καταλάβει την Τρίπολη και τις ακτές της Λιβύης, το επόμενο λογικό βήμα είναι να αναπτύξουν μόνιμες δυνατότητες A2/AD (άρνηση περιοχής/απαγόρευση πρόσβασης). Εάν έρθει εκείνη η ημέρα, θα δημιουργηθούν πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη νότια πλευρά της”, τόνισε ο ίδιος.

Αυτό ακριβώς λαμβάνει χώρα στην Λιβύη αφού όπως φαίνεται, ΗΠΑ και Ρωσία θα κονταροκτυπηθούν άγρια για μια καλύτερη θέση στην χώρα που ελέγχει με τις ακτές της την Μεσόγειο και διαθέτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το θέμα που αφορά την Ελλάδα όμως, είναι το τι θα επιτραπεί από την δύση στην Τουρκία να κάνει στην χώρα αυτή τελικά;

Αν η Τουρκία αποκτήσει de facto στρατιωτική βάση στην χώρα, τότε σε συνδυασμό με αυτές στην Αλβανία θα έχουμε μια στρατηγικού τύπου παρεμπόδιση της χώρας μας από δυσμάς και αυτό σίγουρα δεν θα είναι καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »