Ποιοι είναι οι Γκαγκαούζοι
Το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Μολδαβίας, παριστάνοντας την «προστάτιδα δύναμη» των Γκαγκαούζων Τούρκων, οι οποίοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί τουρκόφωνοι. Στόχος των Τούρκων από παλιά είναι να χρησιμοποιήσουν τους Γκαγκαούζους για να αλώσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Μολδαβία και τη Γκαγκαουζία (Gagauzia)», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μολδαβία.

Ο Τούρκος πρέσβης Γκιουρόλ Σοκμενσουέρ (Gurol Sokmensuer), σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», είπε ότι η επίσκεψη τον περασμένο μήνα στη Μολδαβία του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι δύο χώρες, Τουρκία και Μολδαβία, θα ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο άνοιγμα τουρκικού Γενικού Προξενείου στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία.

Η Τουρκία δεν παριστάνει μόνο την προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων, όπως ευρέως νομίζουμε, αλλά και των ορθόδοξων χριστιανών Τούρκων.

Αυτό πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς την Ελλάδα, που έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες (ελληνόφωνους) μουσουλμάνους σε Πόντο, Συρία, Λιβύη και αλλού στον εκτουρκισμό.

Η Ελλάδα ασχολείται μόνο με τους απόδημους Έλληνες, δηλαδή τους Έλληνες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Έχει διαχρονικά αμφιλεγόμενη στάση ως προς τις αναγνωρισμένες ελληνικές εθνικές μειονότητες σε νότια Ιταλία και Αλβανία, «αγνοεί» τις ελληνικές μειονότητες σε Βουλγαρία και αλλού, δεν αναγνωρίζει ως ελληνικές εθνικές μειονότητες τους Ελληνορθόδοξους της Μέσης Ανατολής, δεν θέλει να ξέρει για τους Έλληνες μουσουλμάνους σε Πόντο, Λιβύη και Συρία.

Δηλαδή, ολόκληροι ελληνικοί πληθυσμοί έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στην αφομοίωση από αλλότριες δυνάμεις και είναι θαυμαστό πώς διατηρούν ακόμα είτε τη γλώσσα είτε την ανάμνηση της ελληνικής καταγωγής πολλοί από αυτούς τους ξεχασμένους Έλληνες.

Η Τουρκία όμως δεν ξεχνά κανέναν. Ούτε τους ορθόδοξους Τούρκους, ενώ φροντίζει να δημιουργεί και νέες τουρκικές μειονότητες εκεί που δεν υπάρχουν, όπως πρόσφατα στον Λίβανο, όπου μοιράζει τουρκικά διαβατήρια σε όποιον πάει στη τουρκική Πρεσβεία στη Βηρυτό και δηλώσει Τούρκος.

Γκαγκαούζοι

Οι Γκαγκαούζοι (Γκαγκαούζ: Gagauzlar) είναι χριστιανικός λαός της Βαλκανικής χερσονήσου.

Ο συνολικός αριθμός των Γκαγκαούζων είναι περίπου 250 χιλιάδες άτομα.

Το μεγαλύτερο μέρος τους ζει στη Μολδαβία. Ως προς τη θρησκεία είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Στη Μολδαβία υπάρχει αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας.

Σχετικά με την προέλευση των Γκαγκαούζων υπάρχουν πολλές διαφορετικές υποθέσεις:

Οι πρόγονοι των Γκαγκαούζων ήταν τουρκόφωνοι λαοί, από την πληθυσμιακή δεξαμενή των νομαδικών φυλών (Ογούζων, Πετσενέγκων, Κουμάνων).

Απόγονοι Βουλγάρων οι οποίοι υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Απόγονοι των Τουρκοβουλγάρων που μετανάστευσαν τον 7ο αιώνα από τις όχθες του Βόλγα στα Βαλκάνια και ασπάστηκαν τον χριστιανισμό τον 9ο αιώνα.

Από συγκριτικές γενετικές έρευνες βρέθηκε ότι οι Γκαγκαούζοι είναι περισσότερο συγγενείς με τα γειτονικές εθνικές ομάδες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απ’ ό,τι με τις γλωσσικά συναφείς ομάδες της Ανατολίας.

Σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται στις κατανομές ενοτήτων του Υ χρωμοσώματος μεταξύ των Γκαγκαούζων και άλλων τουρκόφωνων πληθυσμών.

Η ομοιότητα με τους γειτονικούς πληθυσμούς μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικών φραγμών μεταξύ των εντόπιων και των Τουρκοχριστιανών Ορθοδόξων των Βαλκανίων.

Άλλη πιθανότητα είναι η γλωσσική μετατόπιση σύμφωνα με το μοντέλο της «κυρίαρχης ελίτ», δηλαδή ότι προέρχονται από εκτουρκισμό.

Γκαγκαουζία

Η Αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, ή απλώς Γκαγκαουζία, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι μια περιοχή που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία.

Κήρυξε την αυτονομία της στις 23 Απριλίου 1994, όπου και της εκχωρήθηκε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, γεγονός που έθεσε τέλος στη διένεξη μεταξύ των Γκαγκαούζων αυτονομιστών και της κεντρικής διοίκησης της Μολδαβίας.

Στόχος η άλωση του Οικ. Πατριαρχείου

Ένα σημαντικό πρόβλημα στην Γκαγκαουζία αποτελεί η προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει τους Γκαγκαούζους, εκμεταλλευόμενη την τουρκογενή διάλεκτο των Γκαγκαούζων (απομεινάρι της μακραίωνης Οθωμανικής καταπίεσης), προσφέροντας τους υποτροφίες και αμέτρητες θέσεις εργασίας στην Τουρκία, ώστε τελικά να δημιουργήσει τους «Τουρκο-ορθόδοξους» με σκοπό την οριστική άλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »