Νέοι τουρκικοί «λεονταρισμοί» της Τουρκίας
Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» των τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι επιτελείς υπερηφανεύονται ότι είναι η πιο ‘’μεγάλη άσκηση’’ του ναυτικού τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εξελίξεις “τρέχουν” και υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν απρόβλεπτες τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χειρότερο σενάριο
Ο Ερντογάν έχει δείξει πολλές τις προθέσεις του και έχει προκαλέσει πολλές φορές τη χώρα μας για θερμό επεισόδιο οπότε η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο, Γιαλτσίν Παγιάλ, «Ξεκινάει μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, η άσκηση Θαλασσόλυκος 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το γενικό σενάριο, η στρατηγική άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 θα πραγματοποιηθεί με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο συνεχίζει να είναι παρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλες τις θάλασσες, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ικανότητές του σε περιβάλλον μάχης».
Στην άσκηση, σύμφωνα με τους τουρκικό υπουργείο Άμυνας, θα συμμετάσχουν συνολικά 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ θα συμμετάσχουν περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ακόμη ομάδες αμφίβιων καταδρομέων, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη προειδοποίησης και μεταγωγικά, σωστικές ομάδες και ελικόπτερα διάσωσης, δυνάμεις και ελικόπτερα των ειδικών δυνάμεων, κορβέτες του λιμενικού για έρευνα και διάσωση καθώς και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες εξαγγελίες αναφορικά με την τεράστια κινητοποίηση πλοίων και γενικότερα μονάδων είχαν κάνει οι Τούρκοι και πριν από λίγους μήνες για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά όπως αποδείχθηκε στην πράξη η άσκηση διεξήχθη σε αρκετά μικρότερη κλίμακα.

Σχεδόν όλες οι navtex αφορούν ασκήσεις κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας από τον κόλπο Ξηρού στα βόρεια, την περιοχή της Σμύρνης και κοντά στο ναύσταθμο του Aksaz. Η μοναδική ‘’επιθετική’’ ναυτική οδηγία έως τώρα αφορά άσκηση ανατολικά της Ρόδου σε διεθνή ύδατα στα 12 νμ μίλια από τις Ελληνικές ακτές.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στους τρεις Κλάδους είναι σαφείς: Επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία του Αρχιπελάγους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι μονάδες και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού κάθονται πλέον ελάχιστο χρόνο στους ναυστάθμους, περιπολώντας συνεχώς σε όλο το μήκος του Αιγαίου, ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει συνεχή παρουσία στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πέραν φυσικά των δικό του απαιτητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Απέναντι λοιπόν στην προκλητική μόνιμη στάση του Ερντογάν και στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ελλάδα απαντά προτάσσοντας τη «ΛΟΓΧΗ» της σε όλα τα πλοία και τα υποβρύχια του Στόλου της.
Από τις 17 έως τις 21 Μαΐου 2021, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου, Κεντρικού, Νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Υποβρυχίων, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων Καταστροφών και Αεροπορίας Ναυτικού.

Όπως και στις 24 Ιουνίου 2020, στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο, το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε στην βύθιση ενός παροπλισμένου πλοίου που τοποθετήθηκε ως στόχος. Πρόκειται για το ρυμουλκό «Περσέας» που δέχτηκε καταιγισμό πυρών, από φρεγάτες, πυραυλακάτους και κανονιοφόρους.

Τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακά και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική του Στόλου μας:
Στην άσκηση «ΛΟΓΧΗ» έκαναν «πρεμιέρα» στα σενάρια ναυτικού πολέμου, τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, τα οποία πρόσφατα είχαν χρησιμοποιηθεί σε άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »