Αίγυπτος, Χαφτάρ και Τουρκία υλοποιούν πολεμικές κινήσεις στην Λιβύη
Οσμή πιθανής τουρκικής επιθετικής δραστηριότητας εντοπίζεται στην Λιβύη μετά από μετακινήσεις μαχητικών της Αιγύπτου, βαλλιστικών πυραύλων του Χαφτάρ, ενώ οι τουρκικά πολεμικά πλοία σουλατσάρουν στα ανοικτά της χώρας.

Η Τουρκία συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας στην Α. Μεσόγειο πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις στα ακτές της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να κάνει επίδειξη δύναμης, τόσο στις δυνάμεις του Χαφτάρ, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, όσο πιθανόν και στην Ελλάδα.

Τουρκικό πολεμικό πλοίο υλοποιεί άσκηση έρευνας και διάσωσης στα ανοικτά των λιβυκών ακτών (ενώ τα υπόλοιπα παρακολουθούν), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της τουρκικής ναυτικής ομάδας, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΑΜ με σχετική ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Τουρκικής Ναυτικής Ομάδας Εργασίας, πραγματοποιήθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα από τη φρεγάτα TCG GEMLIK που
πλέει στα ύδατα της Λιβύη μαζί με το οργανικό ελικόπτερο του πλοίου».
Η Τουρκία που υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και επιζητά την κατάληψη της Σύρτης και της Αλ τζούφρα, παραβλέποντας τις σαφείς προειδοποιήσεις Γαλλίας και Αιγύπτου για το θέμα αυτό.

Την απάντηση σε πρώτη φάση στην τουρκική πρόθεση έδωσε πρώτη η Αίγυπτος, όταν σήμερα το πρωί αποκαλύφθηκε η μεταστάθμευση πάνοπλων μαχητικών αεροσκαφών όλων των τύπων σε αεροπορική βάση στα σύνορα με την Λιβύη.

Σύμφωνα με δορυφορική εικόνα που εμφανίστηκε από την αεροπορική βάση Habata, εντοπίστηκαν 4 αεροσκάφη “Mirage 2000”, 4 μαχητικά “F-16”, 5 “Rafale” και δύο μαχητικά “MiG-29M” της αιγυπτιακής ΠΑ έτοιμα για δράση.

Πηγές της Αιγύπτου αναφέρουν ότι είναι πιθανό, τα αιγυπτιακά μαχητικά Mirage 2000 και F-16 να χρησιμοποιηθούν για αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ τα Rafale πιστεύεται ότι χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων μεγάλης εμβέλειας που απαιτούν ειδικά πυρομαχικά, καθώς και κατά συστημάτων αεράμυνας που προέρχονται από την τουρκική πλευρά (επιχειρήσεις SEAD ( Suppression of Enemy Air Defenses), αλλά και αποστολές ηλεκτρονικoύ πολέμου.

Όσο για τα μαχητικά MiG-29M, αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε λιγότερο εχθρικό περιβάλλον, είτε για βομβαρδισμό στόχων με κοινές βόμβες, είτε σε αποστολές εναέριας προστασίας επειδή δεν υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι από την αεροπορία του Σαράτζ.

Μετακίνηση βαλλιστικών πυραύλων από Χαφτάρ.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο παρουσιάζεται η μεταφορά και η ανάπτυξη δύο συστοιχιών πυραύλων SCUD που ανήκουν στις δυνάμεις του Χαφτάρ στην ίδια επίμαχη περιοχή κοντά στην Σύρτη.

Πολλοί αμυντικοί ειδικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα συστήματα που εμφανίζονται αφορούν όντως βαλλιστικούς πυραύλους τύπου SCUD του Χαφτάρ, οι οποίοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος, ενδεικτικό του ότι αναμένουμε εξελίξεις από την Τουρκία και στο λιβυκό μέτωπο μετά την Α.Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι ο LNA διαθέτει τέτοια όπλα έγινε γνωστό τον Μάιο του 2018, όταν παρόμοια οχήματα μεταφοράς των σοβιετικής εποχής πυραύλων εμφανίστηκαν σε στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Μπενίν του LNA κοντά στη Βεγγάζη.

Είναι αλήθεια ότι εκφράστηκαν μεγάλες αμφιβολίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών των πυραύλων, αλλά πληροφορίες φέρουν την παρουσία Ρώσων τεχνικών, οι οποίοι τα κατέστησαν αξιόμαχα και έτοιμα για δράση.

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα τέτοιοι πύραυλοι κατά καιρούς βρέθηκαν κοντά στις περιοχές εχθροπραξιών, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Το πρόβλημα ήταν ότι τα αποθέματα καυσίμων των πυραύλων, τα οποία τώρα βρέθηκαν, ήταν λίγα ή ανύπαρκτα.
Όπως και να έχει οι πύραυλοι είναι πλέον έτοιμοι για δράση κατά τουρκικών στόχων σε ξηρά αλλά και θάλασσα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο τουρκικό γενικό επιτελείο.

Αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι στην Σύρτη, τότε πιθανότατα να βρεθεί στο κυκλώνα πολύ άσχημων εξελίξεων αφού το σχέδιο να βάλει “φωτιά” στην Μεσόγειο βρίσκει την δύση στο σύνολο της απέναντι της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »