Δείτε βίντεο και εικόνες

Μία σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα ο Εθνικός Στρατός του Χ. Χαφτάρ. Από το πρωί έλαβαν χώρα μεγάλες συγκρούσεις στη περιοχή της Alwitya. 

GNA, Σύριοι μισθοφόροι και Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία, με τον LNA να βάζει άλλο ένα ”λιθαράκι” για την απελευθέρωση της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα, Σύριοι μαχητές υπέστησαν δεκάδες απώλειες κατά τιςσυγκρούσεις με τον Εθνικό στρατό της Λιβύης κοντά στην Τρίπολη, αναφέρει ο αραβικός τύπος ενώ φουντώνει η οργή των αραβικών χωρών κατά του Ερντογάν και των νεο-οθωμανικών σχεδίων του.

O Xαφτάρ ακυρώνει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Ζήτησε εσπευσμένα Εθνικό Συμβούλιο για την δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων

Ένας μεγάλος αριθμός Σύριων μισθοφόρων σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα όταν συγκρούστηκαν με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στα περίχωρα της Τρίπολης.

Σύμφωνα με αναφορές από τη βορειοδυτική Λιβύη, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να εξαλείψει μια εγκατάσταση που ανήκε σε φιλότουρκους Σύριους μαχητές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης γύρω από τον άξονα Ayn Zara.

Οι αναφορές ανέφεραν τον θάνατο δεκάδων Σύριων μισθοφόρων ηλικίας μεταξύ 30 και 35 ετών, ενώ είχαμε αρκετούς τραυματίες και συλλήψεις από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. 

Ο Ερντογάν μιλά για την Λιβύη ως επιστροφή σε οθωμανικά εδάφη 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την περιοχή της Α.Μεσογείου σε αυτό που αποκαλεί «οθωμανική όαση ειρήνης».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν, δεν αναφέρουν βέβαια το τι προκάλεσε παλαιά η οθωμανική κατοχή στην περιοχή, όταν είχαμε  βιαιοπραγίες, κλεψιές, βιασμούς, ενώ οι λαοί της περιοχής δεχόντουσαν καθημερινά ταπείνωση και εξευτελισμούς, εκτός από τις σφαγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ότι θα συντρίψει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στην μάχη με την «διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

“Ο Αλλάχ σύντομα θα μας φέρει καλά νέα από τη Λιβύη, καθώς η ασφάλεια και η ευημερία του λαού της χώρας είναι το κλειδί για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν επιμένει να συνεχίσει την αδυσώπητη επιδίωξή του για κατοχή Λιβυκού εδάφους, για την εκπλήρωση του ονείρου του να αναβιώσει την αιματηρή οθωμανική κυριαρχία, υποστηρίζοντας τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης του Σαράτζ με όπλα και Σύριους μισθοφόρους.

Η ψευδαίσθηση της περιφερειακής επιρροής και η έντονη φιλονικία με τις περισσότερες αραβικές χώρες, στοχεύουν στην επίτευξη αυτού του μη ρεαλιστικού στόχου από τουρκικής πλευράς, οδηγώντας σε όλο και περαιτέρω απομόνωση της Άγκυρας.

Η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα των λανθασμένων και συχνά περίεργων εξωτερικών πολιτικών της χώρας αυτής. Δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα που να δικαιολογεί πειστικά την παρέμβαση της Άγκυρας στην κρίση της Λιβύης.

Αραβικές χώρες & Ισραήλ: Συμμαχία – άξονας απέναντι στον Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά όμως το σχέδιο του LNA αφορά την ένωση ολόκληρης της Λιβύης, για να απαλλάξει τη χώρα από τις τρομοκρατικές ομάδες που κυριαρχούν στην κυβέρνηση Sarraj και ελέγχουν ορισμένους από τους σημαντικούς ενεργειακούς πόρους της χώρας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Λιβύη, όπως και ο ΟΗΕ και πολλές άλλες χώρες. 

Ωστόσο, η παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας συνεχίζεται, οδηγώντας σε ένταση με τον αραβικό

κόσμο.

https://twitter.com/i/status/1257736372590436354
https://twitter.com/i/status/1257726627057938441

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »