Τι αναφέρει γαλλικό δημοσίευμα
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η La Τribune και ο δημοσιογράφος Michel Cabirol για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε Ελλάδα-Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες ήρθε εσπευσμένα στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ, όπου είχε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra.

Πάντως το γαλλικό ΜΜΕ, πετάει και μία ”βόμβα”, καθώς μιλάει για εμπλοκή των ΗΠΑ στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των ΕΔ.

Το La Tribune αναφέρει, πως η ανησυχία του Παρισιού είναι ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει στο τέλος να χρηματοδοτήσει τόσο τα Rafale όσο και τα F-35 και, έτσι, θα επιλέξει να προμηθευτεί αποκλειστικά τα αμερικανικά μαχητικά.
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών υλοποιώντας τα δύο παραπάνω προγράμματα καθώς και μικρότερα επιμέρους αλλά εξίσου αναγκαία και απαραίτητα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και το προσύμφωνο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Με βάση τα όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο προβλέπει τη δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική και το δεύτερο την αγορά δέκα ολοκαίνουργιων Rafale από την Ελλάδα.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί, όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση, έλληνας αξιωματούχος ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο, προκειμένου να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Εντός αυτού του πλαισίου, διεξάγονται συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τελική συμφωνία.

Τα οκτώ αεροσκάφη που θα δοθούν ως δώρο είναι αυτά που επιχείρησαν προ μηνών στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, όπου ήταν εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, για να συνδράμουν τον Σάρατζ.

Πέραν των οκτώ μαχητικών Rafale που θα δοθούν δωρεάν, η χώρα μας θα προχωρήσει και στην αγορά δέκα ακόμη μαχητικών αεροσκαφών.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός οικονομικών, ανέφερε τα εξής σε συνέντυξή του: «Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, να είμαστε κοντά στα χαμηλά στρώματα και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων». Όπως τόνισε επίσης στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Εχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις -και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »