Οι εμπλεκόμενοι μάχονται για την επικράτησή τους στον εναεριο χώρο της Λιβύης

Σε κατάσταση αναβαθμισμένης έντασης είναι η περιοχή στα ανοικτά της Λιβύης, αφού η γαλλική Φρεγάτα “Jean-Bart” κινείται κοντά στις πέντε τουρκικές Φρεγάτες που είναι στα ανοικτά της Τρίπολης. 

“Κόλαση” στον αέρα της Λιβύης: Ο LNA βομβαρδίζει θέσεις Τούρκων-GNA

Το γαλλικό πολεμικό πλοίο συμμετέχει στην επιχείρηση “ΕΙΡΗΝΗ” και φτάνει στην περιοχή των επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης, από την οποία τα τουρκικά πολεμικά εκτοξεύουν πυραύλους, ενώ έχουν αποκλείσει τον λιβυκό εναέριο χώρο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι αποφάσισε η γαλλική πλευρά και αν ετοιμάζεται να το υλοποιήσει μέσω της επιχείησης της ΕΕ, αλλά οι προθέσεις των Γάλλων φαίνονται να έχουν “παρεμβατικό χαρακτήρα”.

Δεν αναφέρθηκε ούτε ο ακριβής αριθμός ούτε η βάση των τουρκικών drone, με επικρατέστερη αυτής της Μιτιγκα στην Τρίπολη. Αναμένουμε για το θέμα και άλλες πληροφορίες, μιας και στην Λιβύη έχουμε παράλληλα και έναν ιδιότυπο πληροφοριακό πόλεμο από πολλές δυνάμεις που παρουσιάζουν την κατάσταση όπως αυτή τους βολεύει.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχασαν αρκετές μάχες λόγω της τουρκικής αεροπορικής υπεροχής, όμως δεν έχουν χάσει τον πόλεμο, καθώς αυτός συνεχίζεται ακόμα πιο σκληρός.   

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του LNA, Στρατηγός Ahmed Al-Mismari, ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Χαφτάρ κατάφερε να επισκευάσει 4 παλαιά μαχητικά αεροσκάφη, MIG-21 ή MIG-23 πιθανόν, τα οποία θα αποτελέσουν ζωτικό κομμάτι των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τώρα και στο εξής στην Λιβύη.

Το “κλειδί” στον πόλεμο στην Λιβύη φαίνεται πως είναι η εναέρια υπεροχή, για αυτό και θα διαδραματίσουν τρομερά σημαντικό ρόλο τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη  MiG-29 που μεταφέρθηκαν στην αεροπορία του LNA χθες.

Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη με εκσυγχρονισμένες “δυνατότητες” που θα πετάξουν Σύριοι κατά πάσα πιθανότητα πιλότοι, κατά των τουρκικών δυνάμεων, μιας και δεν υπάρχει χρόνος για εκπαίδευση των Λίβυων πιλότων του Χαφτάρ.    

Μιλάμε για μια μοίρα ρωσικής κατασκευής εκσυγχρονισμένων MiG-29, που πέταξε από την Συρία μέσω του Ιράν, μαζί με ένα αεροσκάφος Tu-154.

Η Ρωσία υπήρξε σαφώς σημαντικός σύμμαχος του LNA τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει 900 -1200 μισθοφόρους για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού.

Την περασμένη εβδομάδα, το τηλεοπτικό κανάλι Записки охотника ανέφερε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος Tu-154 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Hamadan του Ιράν ως ενδιάμεση στάση  και στην συνέχεια κινήθηκε στη Συρία, συνοδευόμενο από 6 μαχητικά MiG-29, γεγονός που υποδυκνύει ρωσική βοήθεια στην Λιβύη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές ότι η Αίγυπτος, καθώς και το Σουδάν, έχουν παραδώσει παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη στο LNA, βοηθώντας στην αντικατάσταση των απωλειών μάχης, λόγω της περιορισμένης ικανότητας συντήρησης από τον εθνικό λιβυκό στρατό.

Έρχεται ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη κατά Τζιχαντιστών-Τουρκίας

Η Ρωσία θέλει σίγουρα να επιστρέψει στη Λιβύη, με τη βοήθεια του Χαφτάρ ή χωρίς. Εάν η απόπειρα του Χαφτάρ να εκδιώξει τον Αλ Σαράι αποτύχει τελικά, το Κρεμλίνο μπορεί να θεωρήσει ότι είναι καιρός για μια πραγματική εκεχειρία, επιδιώκοντας ισορροπία μεταξύ των ένοπλων φυλών της Λιβύης και των εξωτερικών δυνάμεων: Τουρκία, Κατάρ, Αλγερία, Τυνησία και Ιταλία, οι οποίες υποστηρίζουν Serraj, έναντι της Αιγύπτου, του Αμπού Ντάμπι,  της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ.

Αλλά μέχρι τότε έχουμε πολύ και μακρύ δρόμο μπροστά μας, διότι ο πραγματικός πόλεμος στην Λιβύη μόλις τώρα ξεκίνησε. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »