Στις 11 ξεκινά εκ νέου η δίκη της Χρυσής Αυγής
Ηώρα των ποινών έφτασε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο σήμερα στις 11 το πρωί ανεβαίνει στην έδρα και η εισαγγελέας του Αδαμαντία Οικονόμου θα λάβει το λόγο για να αναπτύξει την πρότασή της επί των ποινών για τους 57 καταδικασθέντες της υπόθεσης. Ακολούθως, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης επί των ποινών και τελευταία η έδρα θα ανακοινώσει την τελική απόφασή της για αυτές.

Το δικαστήριο φτάνει σήμερα σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας έπειτα από το παρελκυστικό αίτημα που υπέβαλλε χθες στο ακροατήριο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ζητώντας την εξαίρεση της έδρας, την οποία εγκαλούσε για μεροληψία εναντίον του.

Επίσης, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του (και) λόγω των δηλώσεων που έκαναν πολιτικά πρόσωπα αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί. Ένα αίτημα, το οποίο αν και στο τέλος της χθεσινής ημέρας απερρίφθη από άλλη σύνθεση δικαστών (όχι δηλαδή από το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής) καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

Νωρίτερα, χθες, στο δίκη και πριν εισέλθει στη δικαστική αίθουσα ο Γιάννης Λαγός προκειμένου να υποβάλλει το αίτημά του, η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφαση για τα ελαφρυντικά. Μια απόφαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς από αυτή θα καθοριστεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί στους κατηγορουμένους.

Συγκριμένα, με την απόφασή τους οι δικαστές μέλη της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους «7» του άλλοτε ισχυρού ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά, Γιώργο Γερμενή, Γιαννη Λαγό και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Για την συγκεκριμένη κατηγορία καταδικασθέντων το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο επιβάλλει χωρίς περιορισμούς από τα κατώτατα έως τα ανώτερα όρια της ποινής ότι επιθυμεί, κρίνοντας βέβαια κατά περίπτωση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού.

Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά
Αντίθετα, με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ελαφρυντικά έλαβαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι μετά την δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Να σημειωθεί πως και οι δυο όντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.
Στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το δικαστήριο χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αναγνωρίστηκε στον δικηγόρο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχ. Αρβανίτη, όπως επίσης και στον Ν. Μίχο. Στον τελευταίο χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις πρώην βουλευτές έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το πλαίσιο της ποινής για το αδίκημα αυτό χωρίς ελαφρυντικά είναι από πέντε έως 10 έτη. Ωστόσο, με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή αυτή μειώνεται και κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη.

Επίσης με τη χθεσινή απόφασή το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά (μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μετεφηβικής ηλικίας) σε δέκα ακόμη πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου για τις ποινές, στο δικαστήριο θα εξετάσει το μείζον ζήτημα των αναστολών ή μη των όποιων ποινών επιβάλλει. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε μια άλλη δικάσιμο και όχι στη σημερινή. Και πάλι πρώτη θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για το ζήτημα των αναστολών, ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελευταίο θα «μιλήσει» το δικαστήριο με απόφαση που θα εκδώσει.

Αν πάντως το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν σε αυτές.
Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια ώρα οι διωκτικές αρχές έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, προκειμένου να εφαρμόσουν τις ποινές που θα επιβάλει το Δικαστήριο.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η ΕΛ.ΑΣ ενισχύει το σχέδιο της προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά τόσο τις συλλήψεις των καταδικασθέντων, όσο και την ασφαλή μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα:

Θα στήνονται σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
Θα γίνονται περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
Θα υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
Θα γίνουν μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές
Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
Θα υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »