Sε μια περίοδο που τα τουρκικά πλοία γυροφέρνουν τις ακτές στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ
Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα διατηρείται η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, με μπαράζ ασκήσεων ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο απέναντι στους τουρκικές προκλήσεις και τα ύποπτα σχέδια της Άγκυρας για το επόμενο διάστημα, αναφέρει το National Post.

Ξεκινάμε με τις βολές ρωσικής κατασκευής επιθετικού ελικοπτέρου Mi-35 της Εθνικής Φρουράς στη θάλασσα αυτήν την φορά, η οποία προσομοιώνει σαφώς επίθεση ελικοπτέρων σε στόχους επιφανείας, σε μια περίοδο που τα τουρκικά πλοία γυροφέρνουν τις κυπριακές ακτές στην περιοχή της ΑΟΖ της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ελικόπτερα Mi-35P επιχειρούν από την αεροπορική βάση Πάφου και έχουν παραληφθεί το 2001, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αεροπορικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με Κύπριους χειριστές που είχαν μεταβεί για την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία.

Ασκήσεις των κυπριακών χερσαίων δυνάμεων σε αστικό αγώνα:
Την Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών, η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξήγαγε στην περιοχή Λυθροδόντα, άσκηση μικρής κλίμακας με την κωδική ονομασία «ΚΑΛΥΨΩ».

Με την άσκηση «ΚΑΛΥΨΩ» ολοκληρώθηκε η 2η φάση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα κατοικημένων τόπων, στο επίπεδο της Ταξιαρχίας. Το σχολείο είχε διάρκεια τριών εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος διαπίστωσε το επίπεδο της εκπαίδευσης που έτυχε το προσωπικό κατά τη διάρκεια του σχολείου.

Συμμετοχή Ομάδας Κυβερνοάμυνας στην Άσκηση «MilCERT Interoperability Conference – MIC2021».

Το τριήμερο από 16 έως 18 Φεβρουαρίου 2021, η Ομάδα Κυβερνοάμυνας της Διοίκησης Επικοινωνιών Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΦ, συμμετείχε στην άσκηση «MIC-2021» η οποία οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας σε συνεργασία με την εταιρία CybExer Technologies. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν 19 κράτη μέλη της ΕΕ και εξασκήθηκαν στην από κοινού αντιμετώπιση, σε πραγματικό χρόνο, προκλήσεων που άπτονται περιπτώσεων κυβερνοάμυνας.
Ειδικότερα, ο σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία των Στρατιωτικών Ομάδων Ετοιμότητας και Έκτακτης Ανάγκης (ΜilCERT) στη ανάπτυξη των διαδικασιών και των δεξιοτήτων για τον εντοπισμό, τον μετριασμό και την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων. Η άσκηση διεξάχθηκε με προσομοίωση, η οποία μεταξύ άλλων εστιάστηκε σε στρατιωτικό περιβάλλον το οποίο περιλάμβανε σύστημα ελέγχου drones καθώς και επίγειους δορυφορικούς σταθμούς.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σημείωσε κατά την παρακολούθηση της έναρξης της άσκησης, ότι η συμμετοχή του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε παρόμοιου είδους ασκήσεις αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων για την αναβάθμιση της επαγγελματικής τους κατάρτισής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανότητας του προσωπικού της ΕΦ.

Βολές μονάδων πυροβολικού με πυροβόλα NORA:
Την ίδια ακριβώς περίοδο η Άγκυρα “εναγκαλίζεται θανάσιμα” με τα Κατεχόμενα, αφού η “μαριονέτα” που ασκεί καθήκοντα ψευδο-προέδρου, ο Ερσίν Τατάρ, διευκολύνει το έργο του Ερντογάν στο μέγιστο βαθμό.

Η εξάρτηση του καθεστώτος με τα Κατεχόμενα ήταν άρρηκτα δεμένες από το 1974 και μετά, αλλά τώρα έχουν γίνει ακόμα πιο στενές, και σίγουρα δεν είναι άσχετες με τις νέες αξιώσεις για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Οι κινήσεις Άγκυρας-Τατάρ όχι μόνο θα τορπιλίσουν τις συνομιλίες στην Ν.Υόρκη, αλλά θα επιχειρήσουν και την υφαρπαγή ΑΟΖ και κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ τους επόμενους μήνες.

Στα πλαίσια αυτών των προκλητικών αξιώσεων, η ισχυρή παρουσία της Εθνικής Φρουράς δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε κίνηση των Τουρκοκυπρίων. Για οτιδήποτε άλλο στην Κύπρο θα απαιτηθεί σαφώς η συνδρομή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »