Ελλάδα και Αίγυπτος «φρενάρουν» τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Oκατάπλους της φρεγάτας «Σαλαμίς» στις 21 Αυγούστου, η παραμονή της για μία ημέρα στη νέα ναυτική βάση της Αιγύπτου «3η Ιουλίου» στην περιοχή Γκαργκούμπ και η συμμετοχή της σε άσκηση Passex με αιγυπτιακή φρεγάτα δεν σηματοδοτούν απλώς την περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου: έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι διευκολύνσεις που προσέφερε η Αίγυπτος στο ελληνικό πολεμικό πλοίο – και θα προσφέρει και στο μέλλον – ανοίγουν νέα σελίδα για τις ελληνικές δυνάμεις. Ουσιαστικά η Ελλάδα χάρη στους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας – Καΐρου αποκτά ένα… ορμητήριο, μια «ελληνική» βάση δεκάδες μίλια νότια της Κρήτης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
H φρεγάτα «Σαλαμίς» κατέπλευσε στην καινούργια αιγυπτιακή βάση που εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, στα σύνορα με τη Λιβύη, κατά την επιστροφή της από την επιχείρηση United Nations Interim Force in Lebanon στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και μόνο αμελητέα δεν θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ η δυνατότητα που παρέχεται σε ένα πολεμικό μας πλοίο να μπορεί να καταπλέει, να ανεφοδιάζεται και να τροφοδοτείται σε μια αιγυπτιακή βάση.

Ελληνοαιγυπτιακή φιλία
Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο τα ελληνικά πλοία να έχουν ισχυρή παρουσία σ’ αυτό το στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου με συνεκπαιδεύσεις και με μεταστάθμευση σε αιγυπτιακά λιμάνια; Η απάντηση βρίσκεται στην ισχυρή σχέση που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Κάιρο εδώ και μία πενταετία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, η οποία εδράζεται μεν στην πάγια ελληνοαιγυπτιακή φιλία, αλλά αναβαθμίζεται διαρκώς.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που βέβαια δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία, καθώς διαπιστώνει ότι η πανίσχυρη Αίγυπτος και η συνεργασία της με την Ελλάδα «φρενάρουν» τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.

 

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Αυτό αποτυπώνεται και στη διακλαδική άσκηση των δύο χωρών «Μέδουσα» που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (μία στην Ελλάδα και μία στην Αίγυπτο), με την επόμενη να προγραμματίζεται το φθινόπωρο στα νότια της Κρήτης, αλλά και στις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις (όπως η πρόσφατη με μαχητικά στα νότια της Κρήτης) και συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Πρόσφατη ήταν εξάλλου και η συνδρομή της Αιγύπτου με δύο ελικόπτερα CH-47D Chinook για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας.
Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρακολούθησε στις αρχές Ιουλίου την τελετή εγκαινίων της νέας ναυτικής βάσης της Αιγύπτου και την επόμενη εβδομάδα ο ομόλογός του, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, επισκέφτηκε τη χώρα μας. Θεωρείται βέβαιο ότι σ’ αυτές τις συναντήσεις οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και τις διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να παρέχονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία στη βάση «3η Ιουλίου». Ηδη από τον Απρίλιο, στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν υπογράψει στο ελληνικό «Πεντάγωνο» την ανανέωση της στρατιωτικής τους συνεργασίας για το 2021 με εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών.

 

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου υλοποιείται και υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τις δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και ενθαρρύνει την ενδυνάμωση της Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα εγκαίνια της νέας ναυτικής βάσης «3η Ιουλίου» – ο τίτλος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Αιγύπτιους καθώς στις 3 Ιουλίου 2014 έγινε το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι – παρέστη και ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τσαρλς Κούπερ.
Δώρο στο Πατριαρχείο

Το πιο πρόσφατο δείγμα της ελληνοαιγυπτιακής φιλίας αλλά και του σεβασμού του Σίσι προς το ελληνικό στοιχείο και την Ορθοδοξία είναι η απόφασή του να δωρίσει έκταση 6.000 τ.μ. στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην περιοχή του Καΐρου, όπου χτίζεται η νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Εκεί θα στεγαστεί και η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »