Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη αρνείται να προμηθευτεί το Sputnik V, ενώ έκανε «δώρο» 2 εκατ. δόσεις στο Βερολίνο
Απατηλό όνειρο φαντάζει το χτίσιμο του «τοίχους ανοσίας» στην Ελλάδα, ακόμα και αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το διαψεύδει συνεχώς.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τα περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα πάει πολύ πίσω.

Την ίδια ώρα η Pfizer έριξε «βόμβα» αποκαλύπτοντας πως τα εμβόλια της παρέχουν ανοσία για περίπου 6 μήνες και πως σε λίγους πάλι μήνες όσοι έχουν εμβολιαστεί θα χρειαστούν και 3η δόση. Κάτι που όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς αν δεν υπάρξουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην στρατηγική της κυβέρνησης στους εμβολιασμού δεν θα χτιστεί ποτέ το «τοίχος ανοσίας» και ουσιαστικά θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Αυτά παραδέχονται ολοένα και περισσότεροι ειδικοί τον τελευταίο καιρό, με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Πουλά να αναφέρει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «δεν θα εξαφανιστεί ο ιός στην Ελλάδα μόνο με τα εμβόλια». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και αν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 2.546.154 εμβολιασμοί!

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης από την πλευρά του υποστήριξε πως η Ελλάδα για να μην βρεθεί «ανοχύρωτη» θα πρέπει ουσιαστικά να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Ο Παυλάκης ανέφερε πως το μονοδοσικό Johnson & Johnson είναι παρόμοιο με αυτό της Astrazeneca. Σημείωσε μάλιστα πως και τα δύο έχουν αποδειχθεί δραστικά εργαλεία που θα δώσουν άλλα δύο εκατομμύρια εμβολιασμένους μέχρι το καλοκαίρι. «Αλλιώς δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί και η Ελλάδα θα μείνει ανοχύρωτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Παυλάκης χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το θέμα και τόνισε ότι πρέπει «να λυθεί πολύ γρήγορα για το καλό όλων». Επαναλαμβάνοντας ότι οι παρενέργειες αφορούν ένα περιστατικό στο εκατομμύριο, επισήμανε ότι τώρα που αναγνωρίστηκε νέο ανοσολογικό σύνδρομο που οφείλεται στους αδενοϊούς η αντιμετώπιση είναι γρηγορότερη και καλύτερη και δεν χορηγείται ηπαρίνη. Βελτιώθηκε η θεραπευτική αγωγή των ασθενών και οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν αντιπαραβάλλοντας τα 80 -100 θύματα την ημέρα που έχουμε στην Ελλάδα, δήλωσε.

«Ολοι πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, εκτός από χώρες που έχουν λύσει το πρόβλημα όπως η Δανία», πρόσθεσε.

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στις εμμονές της;

Την ίδια ώρα υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προμηθεύεται το εμβόλιο Sputnik V, όταν τα στοιχεία που παρουσίασε το ρωσικό Gamaleya Research Institute που ανέπτυξε το εμβόλιο δείχνουν πως δεν έχει καμία παρενέργεια.

Ενώ αποκάλυψε και τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζονται περιστατικά θρομβώσεων στα AstraZeneca και Johnson & Johnson, αλλά και γιατί τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν ανοσία για λίγους μόλις μήνες.
Όσον αφορά για τα θέματα διαθεσιμότητας του εμβολίου… η ίδια η εταιρεία απάντησε επισήμως και δημοσίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως μπορεί να δώσει στην Ελλάδα 500.000 δόσεις έως τον Μάιο.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά θα μπορούσε να «σώσει» την Ελλάδα, φέροντας ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο κοστίζει αρκετά λιγότερα χρήματα από τα mRNA εμβόλια, όμως αρνείται να το κάνει.

Επιπλέον να θυμίσουμε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το γιατί η κυβέρνηση «χάρισε» προ λίγων μηνών περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις στο Βερολίνο από το εμβόλιο της Moderna, παίρνοντας ως «αντάλλαγμα» το AstraZeneca.

Τέλος να τονίσουμε πως σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο ΕΜΑ τι θα κάνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με την Ελλάδα να έχει γνωστοποιήσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »