Aλλάζουν όλα
Ηπροκλητική Τουρκία φέρνει εξελίξεις στα εξοπλιστικά της Ελλάδας, με την Αθήνα να ετοιμάζεται να κάνει αγορές-”μαμούθ”.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στις υπερβολικές προμήθειες από μια χώρα, αλλά θα δρομολογεί το κλείσιμο κρίσιμων εκκρεμοτήτων και παράλληλα θα θέτει σε κίνηση έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η προμήθεια 18 Γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων Rafale, τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021, μετά και την επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Florance Parli.

Παράλληλα, η Αθήνα κινείται και προς την υπογραφή συμφωνίας για την υποστήριξη των 45 Mirage που διαθέτει ήδη η ελληνική αεροπορία. Η συμφωνία αυτή ωστόσο έχει τελματώσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο υπουργός Άμυνας καταβάλει προσπάθειες για να απεμπλακεί.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αμυντικών οπλικών συστημάτων, είναι και η συζήτηση με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35. Τη σκυτάλη παίρνει το Ναυτικό το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ, ποσό που ανέρχεται στα 450 εκατ ευρώ και περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα.

Επιπλέον, θα υπάρξει προμήθεια 35 τορπιλών Seahake για την αναβάθμιση 18 υποβρυχίων και η αγορά 25 συσσωρευτών για μπαταρίες υποβρυχίων με κόστος πάνω περίπου 100 εκατ ευρώ. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμιστεί με ελικόπτερα Sikorsky και 4 MH-60R Seahawk.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »