Ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί ανοιχτά και η Ε.Ε. παρακαλεί να μην κλιμακώσει τις εντάσεις…
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης δεν παρέλειψε να τονίσει πως «Αθήνα και Ελληνοκύπριοι» προκαλούν και επιτίθενται.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα περίπου μια εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης – 26ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει έκθεση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας οι «27» θα συζητήσουν επίσης για την απάντηση στην πανδημία της COVID-19, την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομία και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »