Ολοταχώς για νέες προκλήσεις
Πάμε για νέο γύρο έντασης στον Έβρο. Άπαντες βρίσκονται σε ετοιμότητα και είμαστε σίγουροι πως και αυτή την φορά, οι Ελληνικές ΕΔ μαζί με την Αστυνομία, θα δώσουν μία ηχηρή απάντηση στην Τουρκία.

Για νέο κύμα μεταναστών, το οποίο θα επιχειρήσει να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, έχει ενημερώσει η Αστυνομία και η 12η Μεραρχία τους βαρκάρηδες του Δέλτα του Έβρου. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Μας έχουν ενημερώσει ότι θα επιχειρήσουν την Παρασκευή να περάσουν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες τα σύνορα. Επιτηρούμε συνεχώς την περιοχή και δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε ένας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN o Νίκος Μουσουνάκης, ταμίας του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου» και ένας από τους πρώτους βαρκάρηδες που εμπόδισε στην είσοδο προσφύγων στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σκληρή απάντηση Eλλάδας σε Τουρκία: ”Δεν δεχόμαστε μαθήματα”
Έβρος: Θωρακίζεται με φράχτη 32,5 χλμ, αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες

Με την κατασκευή φράχτη 32,5 χλμ, με 400 επιπλέον αστυνομικούς που φτάνουν ήδη σήμερα από άλλα μέρη της Ελλάδας, με drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες “θωρακίζεται” ο Έβρος και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας ασύμμετρης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας.

Καθώς η Κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, οι κάτοικοι του νομού συνηθισμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι αποφασισμένοι αν χρειαστεί να θωρακίσουν και πάλι τα σύνορα, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο.

Τα «καυτά» σημεία στον Έβρο – Ο «νέος» φράχτης

Ο νέος φράχτης που πρόκειται να κατασκευαστεί έχει τρία «καυτά» σημεία. Εκεί δηλαδή στις περιοχές του νοτίου Έβρου, που υπάρχουν χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την προκλητική γειτονική χώρα. Το συνολικό του μήκος θα είναι:

1) Πέταλο 16 χλμ.
2) Φέρες Κτήμα Τσιρόζη 14 χλμ.
3) Νεραϊδότοπος 2,5 χλμ.

Η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, επιχειρεί να χτίσει τείχος σε στεριά και αέρα με αστυνομικές ενέδρες σε 15 εναλλασσόμενα σημεία, κάλυψη των “κενών” με DRONES και ελικόπτερα και σταθερές θερμικές κάμερες εμβέλειας 12 χλμ.

Επιπλέον, στην ελληνοτουρκική μεθόριο επιστρέφουν 400 αστυνομικοί, κυρίως δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΟΠΚΕ, και συνοριοφύλακες. Θα τοποθετηθούν στις Φέρες, στο Κτήμα Τσιρόζη, στο Τυχερό του Έβρου, και στον Άρδα Ποταμό.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και συζήτησε τις λεπτομέρειες και για την κατασκευή του φράχτη. Όπως δήλωσε:

«Για την ασφάλεια των συνόρων μας, για την ασφάλεια της χώρας μας, κ θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί κάποια προβλήματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Δήμου κ ΕΛΑΣ, και είμαι στη διάθεσή σας. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας “ανησυχεί” διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν»

Αυτή τη στιγμή στον Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, υπηρετούν μόνιμα 400 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί βρίσκονται και 200 εθελοντές αστυνομικοί που παραμένουν με δικά τους έξοδα, αλλά και 150 ένστολοι, ως ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ.

Επίσης, 100 στελέχη της ευρωπαϊκής Frontex είναι στα σύνορα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Έως την Παρασκευή, που αναμένεται να έχουν φτάσει και οι επιπλέον 400 αστυνομικοί, η συνολική δύναμη στον Έβρο, ΕΛΑΣ – Frontex, θα ξεπερνά τους 1250 άνδρες.

Δείτε βίντεο:

<iframe width=”729″ height=”410″ src=”https://www.youtube.com/embed/oonRwRvAh8k” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”729″ height=”410″ src=”https://www.youtube.com/embed/lAx2siMgB_Y” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »