Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ζήτημα Τουρκίας στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Το μείζον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα θέσει – εκ νέου – ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία στις 19 Αυγούστοιυ 2020.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επαναφέρει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μετά το φιάσκο της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών όπου πολλές χώρες έθεσαν veto στα ελληνικά σχέδια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών για την Λευκορωσία… η Ελλάδα θα επαναφέρει το ζήτημα προσπαθώντας να το συντηρήσει στην ευρωπαική αντζέντα, ωστόσο δεν αναμένονται επί της ουσίας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ανακόψουν την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και θα επιμείνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Josep Borrell πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.

Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις – εάν υπάρξουν τελικώς – θα εξεταστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία. Για έναντη ημέρα, το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο, «μπαινοβγαίνοντας» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο της παράνομης NAVTEX που λήγει στις 23 Αυγούστου, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ισχύ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, την οποία ωστόσο, η ολομέλεια του κοινοβουλίου του Καΐρου επικύρωσε στις 18 Αυγούστου 2020.

Η ελληνοτουρκική κρίση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ελλάδα να έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεκδικώντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο της ειδικής Συνόδου Κορυφής που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Τρικυμία” από τις δηλώσεις Διακόπουλου
Πάντως, «τρικυμία» έφερε προσώρας στο Μαξίμου η δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, ο κ. Διακόπουλος είπε ευθέως ότι το Oruc Reis προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θέση που εκφράζει η κυβέρνηση.

Η διάψευση ήρθε άμεσα από τον Στέλιο Πέτσα («δεν υπάρχουν έρευνες», είπε στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), ενώ η δυσφορία που υπήρξε στο Μαξίμου – μολονότι δεν δημοσιοποιήθηκε και προτιμήθηκε η σιωπή – καθώς και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οδήγησαν τον κ. Διακόπουλο σε διευκρινιστική δήλωση, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως εννοούσε ότι το τουρκικό σκάφος θα μπορούσε δυνητικά να προχωρήσει σε έρευνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »