Επιφυλακή για νέο γύρο ανθελληνικής προπαγάνδας μέσω ψευδών ειδήσεων σε διεθνή μέσα

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο επαναφέρει τις αιτιάσεις ότι από ελληνικά πυρά είχε χάσει τη ζωή του τον Μάρτιο «πακιστανός μετανάστης» στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Aποκάλυψη: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν χειριστή drone τους στον Έβρο – Το είχαν ”τυφλώσει” οι Ελληνικές Αρχές

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές πηγή και αυτού του δυσφημιστικού για τη χώρα μας δημοσιεύματος είναι η τουρκική μηχανή των fake news που είχε εκδηλωθεί στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στα ελληνοτοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ήδη, οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να ανακρούσουν αυτό το αναμενόμενο νέο κύμα προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας.

Στη δήλωσή του που έγινε στα ελληνικά και τα αγγλικά ο κ. Πέτσας τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να αποδεικνύει τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο κ.Πέτσας, αναφέρει:


Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές:
«Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή
τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές.   Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες
αργότερα;

Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι Ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν
την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους».

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώτος γύρος της  οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμισης της χώρας μας είχε εκδηλωθεί τόσο με την «επιστράτευση» φίλα προσκείμενων στο τουρκικό καθεστώς προσώπων, όσο και με τη διοχέτευση ψευδών πληροφοριών σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Μάρτιο να παραπλανηθούν ακόμη και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι New York Times που στηριζόμενοι σε μαρτυρία προσώπου, που αποδείχθηκε ότι ήταν Τούρκος πολίτης και όχι “Σύρος πρόσφυγας”, εμφάνισαν θέμα περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης» στην Ελλάδα, χρήσης πραγματικών πυρών εναντίον μεταναστών. Είχε ακολουθήσει τότε η προπαγάνδα με τη διοχέτευση ψευδών πληροφοριών σε Μέσα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, περί πυροβολισμού μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πράγμα που είχε ήδη κατηγορηματικά διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Και στον νέο γύρο του «πολέμου προπαγάνδας» που κατά ασφαλείς πληροφορίες των ελληνικών αρχών έχει αρχίσει να εξαπολύει η Τουρκία, οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να αποκρούσουν τα τουρκικά fake news.

Πάντως, αυτό που είχε επισημανθεί ήδη, είναι ότι στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει, ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα. Ωστόσο, αποτελεί υποχρέωση των δημοσιογράφων να ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν και να μη γίνονται εργαλεία διακινητών ψευδών ειδήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »