Το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί για τα δεδομένα της χώρας
Η πρώτη ποσότητα του εμπλουτισμένου κατά 60% ουρανίου ελήφθη στις 12.40 το ξημέρωμα της Παρασκευής, αναφέρει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ISNA και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενα δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπακέρ Καλιμπάφ.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλούτισε ουράνιο σε ποσοστό 60%, κοντά στα επίπεδα που χρειάζονται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου, δημιουργώντας ένα νέο εμπόδιο στην παγκόσμια διπλωματική προσπάθεια να αναγεννηθεί η “πυρηνική” συμφωνία των 6 μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης του 2015, που είχε άρει τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντάλλαγμα για την περικοπή του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ανέφερε στη συνέχεια ότι παράγονται 9 γραμμάρια του υλικού ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, μολονότι στη συνέχεια η ποσότητα αυτή θα μειωθεί στα 5 ή 6 γραμμάρια, καθώς η ίδια μονάδα παράγει και ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%.

Πλέον η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σημαντικά εγγύτερα στη συγκέντρωση επιπέδου 90% ισοτόπων του ουρανίου-235 που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα. Το Ιράν ισχυρίζεται πάντα ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς και ότι το υλικό χρησιμοποιείται για ιατρικές εφαρμογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »