Ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid και ο 49χρονος αρχηγός της ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, σηματοδοτώντας έτσι το -προσωρινό- τέλος του Μπέτζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία της χώρας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τον αρχηγό του κόμματος της Αραβικής Λίστας, Μανσούρ Αμπάς, λίγες ώρες πριν λήξει η διορία της διερευνητικής εντολής που είχε παραλάβει από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, σε μια προσπάθεια επίλυσης των τελικών διαφορών.

Λάπιντ και Μπένετ φέρεται να έχουν συμφωνήσει να λειτουργήσουν ως εκ περιτροπής πρωθυπουργοί και πρέπει όμως να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 61 εδρών από τις 120 της Κνεσέτ, κάτι που θα είναι εύκολο όπως σημειώνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, Άραβες μπαίνουν σε κυβέρνηση στο Ισραήλμε τον ηγέτη τους Mansour Abbas να στηρίζει την Χαμάς.

Το Συμβούλιο Shura του Νότιου Ισλαμικού Κινήματος, αποφάσισε την Τετάρτη το βράδυ να εξουσιοδοτήσει τον Abbas να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με το αν θα ενταχθεί στον συνασπισμό, βάσει της συνομιλίας του με τον Bennett και τον Lapid. Ο Αμπάς και ο Λαπίντ υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού για να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας.

Σημειώνεται, πως για να ανατραπεί ο Νετανιάχου ο Λαπίντ χρειάστηκε να συνάψει συμφωνίες με επτά κόμματα, τα μέλη των οποίων μετά θα πρέπει να ψηφίσουν στην Κνεσέτ για να επιβεβαιώσουν τη συμμαχία.

Όπως σημειώνεται πάντως το μόνο που πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου είναι να πείσει ένα ή δύο βουλευτές από τη δεξιά πτέρυγα του Yesh Atid να αποστατήσουν και η νέα κυβέρνηση παζλ να καταρρεύσει πριν ακόμη καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πλέον αναμένεται η συνάντηση του Λαπίντ με τον πρόεδρο της χώρας, προκειμένου να του δοθεί και επίσημα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Λαπίντ

Θεωρείτο ο «Τζορτζ Κλούνι» της ισραηλινής τηλεόρασης, εγκατέλειψε όμως το 2011 τα τηλεοπτικά πλατό για να ιδρύσει το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον).

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γιαΐρ Λαπίντ έχει εξελιχθεί σε βασικό πολιτικό αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πρόσωπο που πρωτοστατεί στην επιχείρηση της εκθρόνισής του. Είναι ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης που εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την εκδίωξη του Νετανιάχου από την εξουσία.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις 23 Μαρτίου, το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ εξασφάλισε την δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας 17 έδρες στην ισραηλινή βουλή, πίσω από το Λικούντ του Νετανιάχου.

Γεννημένος το 1963 στο Τελ Αβίβ, ο Λαπίντ είναι γιος του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τόμι Λαπίντ. Η μητέρα του Σουλαμίτ, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας Maariv.

Η δημοσιογραφία ήταν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ξεκίνησε την δική του δημοσιογραφική καριέρα στην Maariv για να περάσει στην συνέχεια στην μεγάλης κυκλοφορίας Yedioth Aharonot, που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Αλλά παράλληλα ασχολείται με την πυγμαχία, τις πολεμικές τέχνες, γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα και σειρές για την τηλεόραση, συνθέτει, ερμηνεύει τραγούδια και παίζει σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στην δεκαετία του 2000 παρουσιάζει στην τηλεόραση το δημοφιλέστερο talk-show και επιβάλλεται ως η ενσάρκωση του μέσου Ισραηλινού, κάνοντας σε κάθε καλεσμένο την ερώτηση: «Τι είναι ισραηλινό κατά την γνώμη σας».

Πατριώτης, φιλελεύθερος, υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, ο Γιαΐρ Λαπίντ συσπειρώνει το κέντρο, αλλά συγκεντρώνει την οργή των ορθόδοξων εβραίων.

«Αποφεύγει οποιαδήποτε αυτοπροβολή…είναι ο πιο “μη υποψήφιος” από όλους τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία», σημείωνε πριν από τις εκλογές ο δημοσιογράφος Γιουβάλ Κάρνι στην Yediot Aharonot, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί εκτιμούν την ταπεινοφροσύνη.

Οταν χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν κάθε εβδομάδα κατά του Νετανιάχου μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, ο Γιαΐρ Λαπίντ κρατούσε χαμηλούς τόνους.

Ο Λαπίντ πήγε σε διαδηλώσεις, αλλά είχε πρόβλημα να διαδηλώσει μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ελεγε ότι δεν επιδιώκει να εγκατασταθεί εκεί αλλά να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να διώξει τον «βασιλιά Νετανιάχου» από τον θρόνο του και «να σπάσει του φραγμούς που χωρίζουν την ισραηλινή κοινωνία».

Ακόμη πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνηση που θα λέει: «δεν μισιόμαστε».

Με τον Ναφτάλι Μπένετ, εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής δεξιάς που είναι αντίθετη με τα κεντρώα οράματά του, συγκροτεί μία αφύσικη συμμαχία, αλλά με έναν κοινό στόχο, την αλλαγή στην ηγεσία του Ισραήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »