Μόνιμη και επιβλητική η παρουσία του ελληνικού ΠΝ

ΗΤουρκία βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και αυτό φαίνεται από την πρωτοφανή αδράνεια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την ήττα στον Έβρο και εν μέσω της πανδημίας που φαίνεται να έχει καθηλώσει τους Τούρκους ένστολους.

“Τρέμουν” τον Ελληνισμό στην Άγκυρα – Τι παραδέχεται για τους Έλληνες Τούρκος ναύαρχος

Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο διακρίνει σοβαρή αδυναμία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τόσο για προβολή ισχύος όσο και για δυνατότητα να υποστηριχτούν στην πράξη οι αξιώσεις των γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζει κινήσεις που θα επιδείξουν εκ νέου τις δυνατότητες της Ελλάδας στην εθνική άμυνα και την προστασία των συνόρων.

Η πολυσυζητημένη “Γαλάζια Πατρίδα” η οποία επρόκειτο να έχει ήδη αρχίσει και να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, μετατράπηκε σε φιάσκο, καθώς ο Ερντογάν τρέχει να “μαζέψει” τα σπασμένα στα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει στην περιοχή. Τα τουρκικά πλοία στη συντριπτική τους πλειονότητα παραμένουν στους ναυστάθμους, οι γείτονες δεν έχουν εκδώσει navtex για ασκήσεις στο Αιγαίο ενώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας δεν αναφέρεται το παραμικρό, σε αντίθεση με το προπαγανδιστικό παραλήρημα που επικρατεί συνήθως.

Εδώ και εβδομάδες στην Αθήνα φτάνουν πληροφορίες για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουρκικό ναυτικό από τον Covid-19. To γεγονός ότι η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση των γειτόνων είναι αμφίβολο αν θα εκτελεστεί ακόμα και σε περιορισμένη κλίμακα ενδεχομένως δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αναφέρει το newpost.gr.

Δεν αποκλείεται πάντως έστω και με μικρό αριθμό πλοίων και ξεκάθαρα για λόγους επικοινωνίας οι γείτονες να προχωρήσουν στην εκτέλεση σεναρίου της άσκησης ακόμα και κοντά στις Τουρκικές ακτές. Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν σε πλήρη εγρήγορση τις εξελίξεις.

Ισχυροποιείται το ελληνικό ΠΝ: Έρχονται το 2021 τα ελικόπτερα MH-60R – Προσεχώς αναβάθμιση και των Aegean Hawk

Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο η παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μόνιμη είναι και επιβλητική. Τουλάχιστον 15 Μονάδες του Στόλου βρίσκονται συνεχώς στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο. Ταυτόχρονα και άλλα πλοία όσο και υποβρύχια παραμένουν σε επιφυλακή στο Αρχιπέλαγος ενώ η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ενισχυθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Κρούσμα κορονοϊού δεν υπάρχει σε κανένα πλοίο του Στόλου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ήδη σχεδιάσει την μεγάλη άσκηση “Καταιγίδα” και περιμένει τις αποφάσεις της πολιτείας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα προκειμένου να βγάλει σχεδόν ολόκληρο τον Στόλο στο Αιγαίο την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με όλες τις Μονάδες του και τα πληρώματα διαθέσιμα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία. Σε καμία Πολεμική Μοίρα δεν έχει καταγραφεί έως τώρα κρούσμα του Covid-19. H ματαίωση της άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2020” πραγματοποιήθηκε για λόγους προστασίας των ξένων αποστολών παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ ήταν πανέτοιμα. Καθημερινά ακόμα και εν μέσω πανδημίας πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός πτήσεων τόσο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες όσο και για αποστολές αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν και οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς τόσο στον Έβρο -όπου έδωσαν επιτυχημένες εξετάσεις εξαναγκάζοντας σε άτακτη υποχώρηση τους γείτονες- όσο και στα νησιά.

Το μήνυμα που στέλνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι όχι μόνο αντιμετωπίζεται με άμεσα μέτρα και χωρίς συνέπειες η πανδημία αλλά και την ίδια ώρα η επιχειρησιακή δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »