Ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικό
Ηπροθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει σε λίγες ημέρες, στις 28 Αυγούστου και κάτι περισσότερο από 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση. Να σημειωθεί ότι εφέτος η πρώτη δόση θα είναι διπλή, ενώ για όσους το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό, αν εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου το σύνολο του ποσού, τότε θα τύχουν έκπτωσης 2%.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ η οποία φέρνει φόρο ακινήτων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με το περυσινό, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια νέων μειώσεων στο φόρο που θα υποστηρίζονταν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έμειναν στον αέρα μετά την επέλαση της πανδημίας.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου.

Μειώσεις στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα συμψηφίσουν το ένα τρίτο των απωλειών από τα μισθώματα μετά τη μείωση κατά 40% των ενοικίων που εισέπρατταν -και πάλι- εξαιτίας της πανδημίας.

Φορολογικές δηλώσεις
Μέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 5.782.051 Ε1 έναντι περίπου 6,4 εκατομμυρίων που είχαν υποβληθεί πέρυσι και είχαν εκδοθεί 7.997.584 εκκαθαριστικά καθώς άσχετα με το εάν οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση ή όχι, το εκκαθαριστικό εκδίδεται ξεχωριστά.

Ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικό και ο λογαριασμός μέχρι τώρα φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων, ενώ μόλις το 12,46% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι πιστωτικό με τους φόρους προς επιστροφή στα 318 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό που καλείται να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος που λαμβάνει χρεωστικό σημείωμα είναι τα 989 ευρώ, ενώ για λάβουν πιστωτικό το ποσό αυτό ανέρχεται σε 320 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι 4.144.443 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά.

Για όσους φορολογούμενους λάβουν χρεωστικό σημείωμα ο φόρος εισοδήματος μόνο για εφέτος εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιούλιος 2020-Φεβρουάριος 2021. Ωστόσο μετά την παροχή παράτασης έως τις 28 Αυγούστου η ρύθμιση προβλέπει ότι μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση στις 31 Αυγούστου έτσι ώστε να βγαίνει η άσκηση και η τελευταία να είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό έκπτωση είναι στο 2% και για αυτούς που θα πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου το σύνολο ποσού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »