Aκούστε το ηχητικό
”Άστραψε” και ”βρόντηξε” ο Στρατηγός Φράγκος κατά αυτών που διασπείρουν τα fake news για τον Έβρο. Το ποιοι το κάνουν ακόμα μέχρι σήμερα το ξέρουμε όλοι. 

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν την περιοχή. Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ανοίγοντας, όπως λένε επαινετικά απόστρατοι συνάδελφοί του, ένα «χαντάκι» έκανε «παλιοσίδερα» τις γέφυρες των 500 εκατομμυρίων της Τουρκίας.
Τον Μάρτιο του 2006 ανέλαβε ως υποστράτηγος, διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Διδυμότειχο και είχε υπό την επίβλεψή του όλο το κομμάτι από τον Διδυμότειχο μέχρι τα βόρεια επάνω.
Έβλεπε πως ο Έβρος πλημμύριζε και σκεφτόταν κατά πόσο μπορεί να κάνει κάτι η Τουρκία. Σκέφτηκε τότε πως έπρεπε εκείνος να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι απέναντι να μην μπορούν να τον αιφνιδιάσουν.

Μετά από μελέτη διάρκειας 6 μηνών περίπου κατάρτισε με το επιτελείο του όλο τον σχεδιασμό για το πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τάφρος. Το υπέβαλε ως σχέδιο στα ανώτερα κλιμάκια. Η ιδέα τους άρεσε αλλά μπήκε στο συρτάρι.
Όταν τον Αύγουστο του 2009 έγινε αρχηγός ξεκίνησε συστηματικά τις ετοιμασίες. Φρόντισε να βρεθούν τα απαραίτητα μηχανήματα από τις ίδιες τις μονάδες χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών εργολάβων. Με στρατιωτικό προσωπικό και συνολικά 158 μηχανήματα ξεκίνησε η κατασκευή της τάφρου στις αρχές Αυγούστου του 2010. Χωρίς απαλλοτριώσεις χωραφιών αλλά ενοικιάσεις ώστε να μην φύγουν οι αγρότες από την περιοχή και να έχουν ένα εισόδημα. 
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του: 
Ο Στρατηγός παραχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΣΤΟΡΙΑ FM στην εκπομπή”Άσπρο και Μαύρο”, καλεσμένος των κ.Τομόπουλου Ιωάννη και κ. Τσόπρα Χρυσόστομου, όπου αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στο πρόσφατο θέμα που απασχόλησε τα ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο και ανέφερε: 
”Καμία τουρκική περίπολος δεν έχει πατήσει σε ελληνικό χερσαίο έδαφος στην περιοχή του Μελισσοκομείου στις Φέρες και πρέπει οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι τα σύνορα στον Έβρο έχουν καθοριστεί με τη συνθήκη της Λωζάνης και με το πρωτόκολλο του 1926 που υπεγράφη στην Αθήνα, οπου μία τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ελλάδος, της Τουρκίας και ένα εκπρόσωπο τρίτης χώρας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν Ολλανδός, ανέλαβε να χαράξει το σύνορο Ελλάδος-Τουρκίας επί του εδάφους (άρθρο 5 Συνθήκης της Λωζάννης).  
Το σύνορο ακολούθησε στον κύριο βραχίονά του ποταμού και  βασίσθηκε σε σταθερά σημεία. Τα συμπεράσματα της επιτροπής περιελήφθησαν σε πρωτόκολλο που υπεγράφη στην Αθήνα την 3η Νοεμβρίου 1926.” 
Το πιο κρίσιμο άρθρο στην παρούσα συγκυρία είναι το Αρ. 2 που αναφέρει τα ακόλουθα: 

”Η Επιτροπή απεφάσισεν ότι η συνοριακή γραμμή δεν θα ακολουθήση τον ρουν του ποταμού εις τας ενδεχόμενας μετακινήσεις του, αλλ’ ότι η γραμμή αυτή καθορίζεται κατά τρόπον οριστικόν από την παρούσαν θέσιν του ποταμού, ως αύτη καθωρίσθη εις τους χάρτας τους καταρτισθέντας μερίμνη της Επιτροπής”.
 
‘Επομένως, μετά τη χάραξή της η συνοριακή γραμμή αποφασίσθηκε να παραμείνει σταθερή και να μην ακολουθεί τις μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού. Τόνισε ότι η πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης στον Έβρο είναι αυτή,και επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει καμία καταπάτηση Εθνικού εδάφους.
Ξεκάθαρη η τοποθέτηση! 
 
Ακούστε το ηχητικό: 





 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »