Ανησυχία για την έγκαιρη κάλυψη των κενών – Σε θέση μάχης τα συνδικάτα
Με αμείωτο ρυθμό επιχειρούν επιστήμονες και αρχές να ανακόψουν την έντονη κυκλοφορία του κορονοϊού στην επικράτεια. Μικρή σταθεροποίηση της επιδημίας αρχίζει να γίνεται ορατή, γεννώντας αισιοδοξία, ωστόσο υπάρχει και η αγωνία για τα αυξημένα κρούσματα που θεωρείται πολύ πιθανό να φέρει μαζί του ο Οκτώβριος. Υγειονομικά πρωτόκολλα (όπως για παράδειγμα για τη λειτουργία των σχολείων) και επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση της επιδημίας καταρτίζονται με βάση την εμπειρία των προηγούμενων μηνών αλλά και τα νέα δεδομένα για τον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Το «αγκάθι» των αναστολών εργασίας που εκδίδονται από χθες, θεωρείται ότι δεν θα προκαλέσει βαθύ τραύμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, και πως οι περίπου 10.000 κενές θέσεις στο σύστημα υγείας θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, με βάση και το προηγούμενο επιδημικό κύμα οι αρμόδιοι έχουν ήδη αποφασίσει ποια νοσοκομεία στην Αττική, σε πρώτη φάση, θα γίνουν αποκλειστικά για περιστατικά covid-19, εφόσον χρειαστεί και ποια θα μπουν στις γενικές εφημερίες.

 

Σε εξέλιξη οι επιδόσεις αναστολών

Έως και χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, είχαν εκδοθεί και επιδοθεί βάσει του νόμου περίπου 6.000 πράξεις αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων. Η επεξεργασία των στοιχείων συνεχιζόταν και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι τα Κέντρα υγείας, όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου.

Στελέχη της Αριστοτέλους εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των πράξεων αναστολής εργασίας δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 σε όλο το σύστημα υγείας. Κατά πληροφορίες, η εικόνα αυτή σχηματίστηκε μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων και του «εντοπισμού» των εμβολιασμένων υγειονομικών εργαζομένων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις διοικήσεις των μονάδων υγείας να παρακάμψουν τη διαδικασία της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζόμενους – η προσκόμιση του εγγράφου όπως και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού βρίσκει ενάντιους και αρκετούς από τους εμβολιασθέντες που τάσσονται υπέρ των εμβολίων.

Παράλληλα με την «απομάκρυνση» των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στο σύστημα υγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των περίπου 10.000 κενών θέσεων. Χθες το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 15.00.

Οι προσλήψεις θα είναι τρίμηνης διάρκειας και απευθύνονται σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, πλην ιατρών, ανάλογα με πάντα με τις ανάγκες κάθε μονάδας και ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η αναστολή εργασίας χιλιάδων εργαζομένων έχουν προβλεφθεί επίσης μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, καθώς και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ όπου χρειαστεί.

 

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Μετά τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από νοσοκομεία, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται και σήμερα, με συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »