Μόλις 1 στους 5 ηλικιωμένους άνω των 85 ετών προσήλθε για εμβολιασμό έως τις 25 Ιανουαρίου
Στην 23η θέση σε 24 χώρες η Ελλάδα στην πρόθεση των πολιτών να κάνουν εμβόλιο κορονοϊού σύμφωνα τη «Focus Bari|YouGov»

Σταθερή τιμή στις μετρήσεις παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου που εκτιμάται στο 20%.

Σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες κατατάσσει τη χώρα μας η πρόσφατη έρευνα της «Focus Bari|YouGov» ως προς την πρόθεση να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών της σειράς αυτής, σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ένα 3% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει, επίσης ένα 3% ότι έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (31%) δηλώνουν ότι «οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο».

 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι αναλογίες αυτές φέρνουν την Ελλάδα σε συνολικά 37% του πληθυσμού να είναι σαφώς θετικοί για το εμβόλιο, αναλογία που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, από την άποψη αυτή, με την Αγγλία να έρχεται πρώτη με 80% και την Πολωνία με 28%.

Σταθερή τιμή στις μετρήσεις παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου. Έτσι τόσο στη μέτρηση που έγινε το διάστημα από 26 έως 28 Ιανουαρίου όσο και στη μέτρηση της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, καταδεικνύεται ότι ένας στους πέντε Έλληνες απαντούν στην ερώτηση αν θα κάνουν το εμβόλιο «μάλλον όχι» ή «οπωσδήποτε όχι».

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:
-5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει από Covid 19 με καθόλου ή πολύ ελαφριά συμπτώματα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι το πέρασαν βαριά και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο αντιστοιχούν στο 0,3% του γενικού πληθυσμού.

-8% δηλώνουν ότι νόσησε από κορονοϊό ένα άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ 85% απαντούν αρνητικά στην σχετική ερώτηση, και 14% δεν γνωρίζουν αν έχουν νοσήσει ή όχι.

Η αναλογία των Ελλήνων που δηλώνουν θετικοί προς το εμβόλιο (έχουν κάνει ήδη/έχουν ραντεβού/οπωσδήποτε θα το κάνουν) είναι σημαντικά μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών και των μεγαλύτερων ηλικιών 55+. Συγκεκριμένα, ότι θα κάνει το εμβόλιο δηλώνει το 44% των ανδρών και το 30% των γυναικών, καθώς επίσης και το 48% των ερωτηθέντων που είναι από 55 ετών και άνω.

–Σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ένα 3% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει, επίσης ένα 3% έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει, και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) δηλώνουν ότι «οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο».

– Οι αναλογίες αυτές φέρνουν την Ελλάδα σε συνολικά 37% του πληθυσμού να είναι σαφώς θετικοί για το εμβόλιο, αναλογία που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, από την άποψη αυτή, με την Αγγλία να έρχεται πρώτη με 80% και την Πολωνία με 28%.

– Ένας στους πέντε Έλληνες (20%) δηλώνει αρνητική πρόθεση προς το εμβόλιο, και η αναλογία αυτή είναι σταθερή μεταξύ των δύο μετρήσεων (26-28 Ιανουαρίου και 9-10 Φεβρουαρίου).

Μόλις 1 στους 5 ηλικιωμένους άνω των 85 ετών προσήλθε για εμβολιασμό έως τις 25 Ιανουαρίου.

Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας διαπιστώνονται και από έρευνα και του site «aftodioikisi.gr», σύμφωνα με τα οποία λιγότεροι λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 85 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι πολίτες άνω των 85 ετών στην Ελλάδα είναι 365.809. Με βάση τα στοιχεία που μοιράστηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (σ.σ. τελευταία ενημέρωση στις 26 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, είχε ήδη ανοίξει -στις 22/1- η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80-84 που είναι 394.625, άρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 85, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου), εμβολιάστηκαν μόλις 69.000 (ποσοστό 18,8%).

Σύμφωνα πάντα με το «aftodioikisi.gr», το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται σε δύο παράγοντες: την ελλιπή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και την έλλειψη εμβολιαστικών κέντρων. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, από τις 1018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν εξαγγελθεί, δεν λειτουργούν, αυτή τη στιγμή, πάνω από 140 με 150.

Θυμηθείτε εδώ τι ειπώθηκε στην τελευταία ενημέρωση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα (08/02). Όταν και έγινε γνωστό ότι έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »