Ανησυχία για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ εκφράζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
“Κρύος ιδρώτας” έχει λούσει τους Τούρκους από τη συνεχή ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, ενίσχυση που επιτυγχάνεται με συμφωνίες αμυντικού περιεχομένου που μπαίνουν τακτικά στο οπλοστάσιο των ελληνικών δυνάμεων.

Τελευταίο χτύπημα αποτελεί η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για αναβάθμιση των Apache από το Ισραήλ, τα οποία θα εξοπλιστούν με τους φονικούς πυραύλους Spike NLOS, όπως μεταδίδουν και τουρκικά αμυντικά ΜΜΕ.

Φυσικά, οι Τούρκοι δεν έχουν να ανησυχούν μόνο για τους πυραύλους Spike NLOS, αλλά και για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, που αν και με εμπόδια προχωράει, αλλά και για την αναβάθμιση του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπό ποιες συνθήκες αποχώρησαν τουρκικές δυνάμεις από το Καστελόριζο
Η συνεργασία με το Ισραήλ στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και της άμυνας προμηνύει μια καθοριστική αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επικυρωθεί σύντομα μέσω του αγωγού EastMed και με την πιθανή δημιουργία μιας κοινής αμυντικής δύναμης για την προστασία του.

Στο ζήτημα των ελληνικών Apache, τώρα, το DefenceTurk αναφέρει:

“Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ συμφώνησε να αναβαθμίσει τα ελληνικά AH-64 Apache, αφού επικύρωσε την τριμερή συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed).

Η σύμβαση για τα ελληνικά Apache αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων καλύπτει 19 ελικόπτερα. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, οι TADS / PNVS του ελικοπτέρου θα αντικατασταθούν από νέα συστήματα που κατασκευάζονται από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Επιπλέον, το IHADSS θα ενημερωθεί.

Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache θα είναι εξοπλισμένα με Spike NLOS με εμβέλεια άνω των 25 χλμ. που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και Spike ER2 με εμβέλεια 5,5 χλμ. Εντός του πεδίου του εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρεται ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ενσωματώσει πυραύλους Spike NLOS και σε ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk”.

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια έως 32 χιλιομέτρα και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση.

Αυτά αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, που ως γνωστόν απηχούν τις απόψεις και τις θέσεις της Άγκυρας, φανερά ανήσυχα τόσο για τον αγωγό EastMed, όσο και για τα προγράμματα αμυντικής φύσεως που έχουν εμπλακεί η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στο ΓΕΣ συνεχίζουν να κινούνται αθόρυβα εξετάζοντας κάθε πτυχή συνεργασίας με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. Οι πληροφορίες που δημοσίευσε το enikos.gr περί ενδιαφέροντος εξοπλισμού των ελληνικών δυνάμεων με το πυραυλικό σύστημα SPIKE NLOS επιβεβαιώνονται από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με εκπροσώπους της εταιρείας παραγωγής του πυραυλικού συστήματος αλλά και της εταιρείας PLASAN που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά απόκτησης της ΕΛΒΟ.

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση.

Ήδη οι ισραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα.

Η τουρκική επιθετικότητα λοιπόν, μεταξύ άλλων προσπαθεί να προλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στρατηγικής κυριαρχίας για την Ελλάδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »