Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει ξανά στην Ελλάδα. Μετά από την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου, εκτός από την περίοδο των γιορτών όπου λειτούργησε το click away, με τα ρολά να είναι κατεβασμένα για διάστημα μεγαλύτερο των 2,5 μηνών, ήρθε η ώρα για να ανοίξει ξανά η αγορά.

Όχι, όμως, ολοκληρωτικά καθώς ο κλάδος της εστίασης παραμένει με τα ρολά κατεβασμένα και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας, οι περιορισμοί αλλά και τα έξοδα που «τρέχουν» έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες της εστίασης. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως ήδη έχουν κλείσει 10 καταστήματα εστίασης στο άλλοτε πολυσύχναστο Γκάζι, στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, επεσήμανε πως το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και στην Περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση;

Αυτό, λοιπόν, που παραμένει το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ανοίξει η εστίαση.

«Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Όμως η ώρα αυτή (για επανεκκίνηση) της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμη», είναι η απάντηση και δόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έδωσε το «παρών» στην ενημέρωση της Παρασκευής (15.01) από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση». «Πρέπει, πρόσθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ξεκινάμε από το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια».
Τι θα γίνει με τα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης

Ένας ακόμα κλάδος, που εντάσσεται ωστόσο σε αυτόν της εστίασης, είναι κι αυτός της νυχτερινής διασκέδασης. Τα συγκεκριμένα καταστήματα, φαίνεται πως είναι ακόμα πιο πίσω στη σειρά… προτεραιότητας για το άνοιγμα.

Οι προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη τον προγραμματισμό και τον ρυθμό των εμβολιασμών δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να μην υπάρξει άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης ακόμα και μέχρι το Πάσχα, με τον μακρινό ορίζοντα για κάτι τέτοιο να φτάνει ως τις αρχές του καλοκαιριού…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »