To ερώτημα που θα βασανίσει ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
“Φωτιά” παίρνει και πάλι η Λιβύη μετά τις ραγδαίες τουρκικές κινήσεις στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη μεταφορά πυραύλων Patriot στη Μισράτα μέσω του Κατάρ.

Μέσω Ελλάδας έφτασε στη Λιβύη τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος
Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, Αλ-Μισμάρι ανέφερε πριν λίγο ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση των δυνάμεων του, ρίχνοντας και νέες τουρκικές δυνάμεις και άλλα όπλα», σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν επτά φορτηγά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης και ότι «ο Ερντογάν ρίχνει όλο του το βάρος στη μάχη για τη Σύρτη”.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές ότι το Κατάρ στέλνει αεροπορικώς αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, τα οποία θα μεταφερθούν δυτικά της Σύρτης.

Αυτό σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να είναι δυνατό εφόσον συντρέχουν δύο σοβαροί λόγοι:

Α. Οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ θα το επέτρεπαν λόγω της πλήρους υποστήριξης τους σε GNA/Τουρκία.

Β.Το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση στα ΗΑΕ, που είναι εχθρός του στη Λιβύη.
Έρχεται σοκ και δέος από την αεροπορία του Χαφτάρ
Η γενική διοίκηση του Λιβυκού εθνικού στρατού κάλεσε όλους τους Λίβυους πολίτες να μην βρίσκονται στην περιοχή που εκτείνεται από την κοιλάδα Jarif έως την περιοχή Al-Washaqa στα δυτικά της Σύρτης.

Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης γνωρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις των Τούρκων πρέπει να κτυπηθούν αλύπητα από την αεροπορία, ώστε να καταστούν ανίκανες να επιτεθούν στη Σύρτη, μια πόλη σύμβολο σε ολόκληρη την χώρα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αξιωματικός Saqr Adam Al-Jarushi, επικεφαλής της αίθουσας επιχειρήσεων του Χαφτάρ στην Karama, καλεί όλους τους πολίτες της περιοχής να είναι προσεκτικοί, διότι η περιοχή είναι πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο στρατηγός Ahmed Al-Mismari, εκπρόσωπος του στρατού της Λιβύης, δήλωσε ότι η στρατιωτική διοίκηση LNA προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια που καθορίζει ο στρατηγός Χαφτάρ και οι επιτελείς του, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα σχέδιο για κάθε στάδιο, που δείχνει ότι οι εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές υποφέρουν πολύ αφού καταγράφουν συνεχώς πολύ μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Το Ιράν τώρα ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή του στην τουρκόφιλη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Προδοσία! Κατηγορίες Ευρωπαίων στον Χαφτάρ για “εγκλήματα πολέμου”
Η δήλωση έγινε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Javad Zarif κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, σε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

«Επιδιώκουμε να δούμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Ζαρίφ. «Υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη που είναι σε θέση να τερματίσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Έχουμε κοινές απόψεις με την τουρκική πλευρά για τους τρόπους τερματισμού της κρίσης στη Λιβύη και την Υεμένη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εδώ όμως έχουμε ένα ακόμη ερώτημα που θα βασανίσει το επόμενο διάστημα ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ. Μήπως οι Τούρκοι “μαγειρεύουν” την αποστολή Ιρανικών πολιτοφυλακών στη Λιβύη αλλά και τη Υεμένη, σε μια ιδιότυπη μοιρασιά της Τεχεράνης με τον Ερντογάν;

Όλα είναι πιθανά από τον Τούρκο πρόεδρο, που υλοποιεί κατά γράμμα τα επεκτατικά του σχέδια ενώ όλοι οι υπόλοιποι απλά μιλούν και παρατηρούν… ακατάπαυστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »