Μυστικές υπηρεσίες Κάιρου-Άγκυρας αλωνίζουν στη Λιβύη – Παρατηρητές Ρώσοι, Αμερικανοί, Γάλλοι και Ιταλοί
ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών της χώρας του για άντληση πληροφοριών στο Λιβυκό έδαφος μπόρεσε να σταματήσει την επίγεια πρόοδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ενώ πηγές ασφαλείας στο Κάιρο είπαν, σύμφωνα με το The Arab Weekly ότι οι αντίστοιχες αιγυπτιακές υπηρεσίες είχαν και έχουν πλήρη επίγνωση ακόμα και των πιο ασήμαντων λεπτομερειών για το τι συνέβαινε στη δυτική πλευρά της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από την φιλοτουρκική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν την προφανή εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μυστικών υπηρεσιών από την Άγκυρα και το Κάιρο στη Λιβύη, όπου ο συνεχιζόμενος πόλεμος επηρεάζει τη γεωπολιτική δομή των περισσότερων κρατών της ανατολικής/νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ρώσοι μισθοφόροι ακροβολίζονται στη Σύρτη – Ο Ερντογάν στέλνει εσπευσμένα C-130 με τζιχαντιστές στη Μισράτα
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία του μηχανισμού πληροφοριών για το κράτος, καθώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της κατάστασης του κράτους».

Υπενθύμισε ότι «η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία της στον Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), καθώς οι ηγέτες αυτής της περιόδου δεν μπορούσαν για χρόνια να δουν τις προετοιμασίες που έχουν γίνει από ορισμένες κοινωνίες για να επαναστατήσουν εναντίον του κράτους, λόγω έλλειψης σωστής οπτικής και οξύτητας».

Εξήγησε ότι «χάρη στην αυξανόμενη επιρροή των υπηρεσιών πληροφοριών, η Τουρκία άρχισε να κατέχει τη θέση της σε όλα τα διεθνή φόρουμ ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη», σημειώνοντας ότι «τα κέρδη που έχουμε επιτύχει στις ζώνες αντιπαράθεσης, ενισχύουν τη θέση μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μας δίνουν τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού μας».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι βασικό όπλο στον ιστορικό μας αγώνα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και μεγάλης Τουρκίας και αυτό θα παραμείνει έτσι», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι το έργο πληροφοριών ήταν το πιο σημαντικό όπλο του, ειδικά αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών τον είχαν σώσει στο αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Γι ‘αυτό είχε τοποθετήσει τον φίλο και έμπιστο συνεργάτη του, τον Hakan Fidan, στο τιμόνι των υπηρεσιών πληροφοριών και ήταν καθησυχασμένος από την απόδοσή του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν συνέχισε να απαριθμεί παραδείγματα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας στην τουρκική ιστορία από την οθωμανική περίοδο έως τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα στη Λιβύη, αλλά σίγουρα και αλλού. Τόνισε ότι οι «επιτυχίες» που επιτυγχάνονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών θα ενισχύσουν τη δύναμη της Άγκυρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τις διπλωματικές κινήσεις για την αναζήτηση μιας λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα διαφόρων παραγόντων στην κρίση, και ιδιαίτερα αναγνωρίζοντας τις «προόδους προς τη ναυτική και αεροπορική κυριαρχία, καθώς και τα κέρδη στον τομέα του πετρελαίου».

Το πρόβλημα με όλη αυτή την τουρκική αυτοπεποίθηση σχετικά με το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι και άλλες υπηρεσίες – Ρώσοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Αμερικανοί – παίζουν το ίδιο παιχνίδι, στον ίδιο τομέα.

Σαφής κυριαρχία των αιγυπτιακών υπηρεσιών στη Λιβύη
Ακόμη και η Αίγυπτος δεν κρύβει πλέον το γεγονός ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει καταστεί η κορυφαία προτεραιότητά της λόγω της ζωτικής σημασίας της για την εθνική της ασφάλεια, από την άποψη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τη διασφάλιση των συνόρων της, τη διαφύλαξη των συμφερόντων των αιγυπτιακών εταιρειών στη Λιβύη, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την αυξανόμενη διεθνή και περιφερειακή ενόχληση για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στη Μεσόγειο.

Ένας Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας ασφαλείας δεν αρνήθηκε την προφανή επέκταση του ρόλου που διαδραματίζει η τουρκική νοημοσύνη στην περιοχή, δεδομένης της επιθυμίας της Άγκυρας να διαδραματίσει πολύπλοκους ρόλους σε μια ευρεία περιοχή του κόσμου και την επιθυμία της να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία σε περισσότερες περιοχές, πράγμα που φυσικά οδηγεί σε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης πληροφοριών.

Ο ειδικός πρόσθεσε στο The Arab Weekly ότι τα καθήκοντα που ανέλαβε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στη Λιβύη περιορίστηκαν ουσιαστικά στη χρήση και διαχείριση των τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και στη στρατολόγηση και μεταφορά ξένων μαχητών. Η απόδοση αυτών των στοιχείων στο έδαφος, ωστόσο, αποδείχθηκε μάλλον περιορισμένη και συγκεχυμένη λόγω της έλλειψης εξοικείωσής τους με το νέο περιβάλλον.

Μαχητικά-“φαντάσματα” βομβάρδισαν την Αλ Βατίγια – Χρησιμοποίησε τα Su-35 η Αίγυπτος;
Ανέφερε την επίθεση στη βάση Αλ Βατίγια ως σαφές παράδειγμα της κατάφωρης αποτυχίας της τουρκικής νοημοσύνης στη Λιβύη, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε λαθραία εγκαταστήσει στη βάση, δεν μπόρεσε να εντοπίσει ακριβώς ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, και δεν τόλμησε να κατηγορήσει μια συγκεκριμένη χώρα για την επίθεση, διότι αυτό θα απαιτούσε μια κατάλληλη απάντηση, η οποία ήταν πέρα ​​από τις δυνατότητές της.

Οι πηγές του Arab Weekly αρνήθηκαν να μιλήσουν για τη φύση της αιγυπτιακής δραστηριότητας πληροφοριών στη Λιβύη, λέγοντας μόνο: «Γνωρίζουμε κάθε μεγάλη και μικρή λεπτομέρεια στη Λιβύη, σε πολιτικό, αμυντικό και κοινωνικό επίπεδο. Ακόμη και ο χάρτης των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων στη Λιβύη δεν είναι μυστικό για εμάς, και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων εργασίας, επειδή η Λιβύη σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και θα ήταν αδιανόητο να αφήσουμε τη σκηνή κενή για την Τουρκία ή άλλους να παραβιάζουν όποτε και όπως θέλουν».

Ερωτηθείς για τους λόγους για την παρατεταμένη κρίση και την αδυναμία του Καΐρου να παρέμβει αρκετά νωρίς, καθώς γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της κατάστασης, και αυτό σε αντίθεση με τις γρήγορες στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας, οι πηγές ανέφεραν: «Η κατάσταση στο πεδίο της Λιβύης είναι περίπλοκη με ανταγωνιστικές διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών. Αλλά αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα. όποιο μέρος έχει μια βαθύτερη γνώση του περιβάλλοντος και έχει μεγαλύτερη επιρροή θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του με κάποιο τρόπο, και ακόμη και αν δεν επιτύχει κέρδη, θα περιορίσει τουλάχιστον τις απώλειές του και θα αποφύγει συγκρούσεις με μεγάλες δυνάμεις».

Για να διαχειριστεί την ατζέντα της Λιβύης, το Κάιρο είχε αρχικά σχηματίσει μια διευρυμένη επιτροπή που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας και όχι μόνο τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η επιτροπή αυτή πραγματοποιεί περιοδικές συναντήσεις, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, και υποβάλλει τις εκθέσεις της απευθείας στον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος τις χρησιμοποιεί για να αποφασίσει σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα για τα διάφορα στάδια της κρίσης.

Ισραήλ, ο κρυφός υποστηρικτής του Χ. Χαφτάρ
Από το περίπλοκο σκηνικό της Λιβύης δεν θα μπορούσε να λείπει και το Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υποστηρίζει κρυφά τον στρατάρχη Χάφταρ στη σύγκρουση με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, και τα τουρκικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τη μαριονέτα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει το Κάιρο ως έναν από τους πιο ισχυρούς και αξιόπιστους εταίρους του στην περιοχή, εξ ου και το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τη νίκη Χαφτάρ, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Φυσικά, η ισραηλινή υποστήριξη στην Αίγυπτο δεν γίνεται αφιλοκερδώς, καθώς στο Τελ Αβίβ γνωρίζουν πως οποιαδήποτε αλλαγή στάσης της Αιγύπτου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ένα πανάκριβο έργο με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και ενδεχομένως της Αιγύπτου.

Μήνυμα Αιγύπτου στην Άγκυρα: Στα σύνορα με Λιβύη ο αρχηγός του στρατού
Ο δημοσιογράφος Τζόζεφ Μίλμαν, σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση του Middle East Eye, δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad εκπαίδευσε διοικητές του LNA στην Αίγυπτο σε στρατιωτικές τακτικές, ηγεσία πολεμικών επιχειρήσεων, αρμόδια ανάλυση της κατάστασης και συγκέντρωση πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Κάιρο το 2017 και το 2019, ο Χαφτάρ ανέφερε ότι συζήτησε με αξιωματούχους της Mossad την προμήθεια συσκευών νυχτερινής όρασης και τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).
Το Ισραήλ πιστεύει ότι σε περίπτωση νίκης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στα ανατολικά της χώρας, θα δημιουργηθεί ένα «τείχος ασφαλείας» από την παράνομη μεταφορά όπλων από τη Λιβύη μέσω του Σινά σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες στη Γάζα. Επιπλέον, ο Χαφτάρ, με τα έσοδα από την πετρελαιοπαραγωγή, θα μπορούσε να γίνει ένας συνεπής αγοραστής Ισραηλινών όπλων, τομέας στον οποίο το Ισραήλ επενδύει εντατικά.

Το Τελ Αβίβ έχει επίσης πολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον, καθώς ο Χαφτάρ θα μπορούσε στο μέλλον να εξασφαλίσει σταθερή διέλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Μεσογείου σε Ευρωπαίους καταναλωτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »