Το σχέδιο του «ΑΤΛΑΣ 1» για τη Μεσόγειο
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού παίρνουν “σάρκα και οστά” και προέρχονται από τη συνεχώς αυξανόμενη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και από τις ΗΠΑ.

Κρίσιμες μέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Στην πρώτη γραμμή τα υποβρύχια τύπου 214
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Χρήστο Μαζανίτη και τη Realnews, έρχεται μεγάλη συμφωνία της Αθήνας με Ισραήλ και ΗΠΑ, με καθαρό προσανατολισμό κορβέτες και φρεγάτες που θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά 7 κορβέτες κλάσης “Θεμιστοκλής”, σχεδιασμός που βασίζεται στην ισραηλινή Saar-72, ενώ και οι ΗΠΑ προσέφεραν πρόταση ναυπήγησης 4 φρεγατών MMSC, σε συνδυασμό με τη δελεαστική πρόταση πλήρους αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κορβέτα Saar-72, κλάση στην οποία βασίζεται η “Θεμιστοκλής, αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των πυραυλοφόρων σκαφών τύπου Saar (Saar 4, 4.5 και 5). Αναπτύχθηκε με κύριο σκοπό την ικανοποίηση της απαίτησης ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τόσο του Ισραήλ όσο και άλλων χωρών, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνους και πλήρωμα 110-130 ατόμων. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος και ενσωματώνουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk.41 οκτώ κελιών, έκαστο με δυνατότητα ενσωμάτωσης τεσσάρων αντιαεροπορικών βλημάτων ESSM, ενώ μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν και βλήματα SM-2, καθώς και βλήματα προσβολής στόχων εδάφους Tomahawk. Επίσης διαθέτουν το νεότερο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης TRS4D και το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS21, το οποίο βασίζεται στο Aegis. Επίσης φέρουν οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων Harpoon Block II.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »