Περίεργη και άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Υπερδνειστερία μετά τα Βαλκάνια και το Κόσοβο, αφού οι μολδαβικές αρχές προτείνουν να παραδοθεί τελεσίγραφο.

Ο Μολδαβός βουλευτής του κόμματος PAS, Oazu Nantoi, δήλωσε στο TVR Moldova ότι οι μολδαβικές αρχές, το ΝΑΤΟ και οι ουκρανικές δυνάμεις, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Υπερδνειστερίας για να αποστρατικοποιήσουν αυτήν την περιοχή προκειμένου να αποκαταστήσουν τον πλήρη έλεγχο της μη αναγνωρισμένης περιοχής.

Περίεργες “ζυμώσεις”! Η Μολδαβία ενδέχεται να “χαρίσει” τμήμα της Υπερδνειστερίας με αποθήκες πυρομαχικών στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον Μολδαβό βουλευτή, η Υπερδνειστερία θα πρέπει να ανακοινώσει τελεσίγραφο, βάσει του οποίου θα πρέπει να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

“Εάν γίνει αποδεκτό από τις αρχές της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, θα αποφευχθεί μια σοβαρή σύγκρουση, αλλά εάν δεν γίνει αποδεκτή, θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση”.

Δεν νομίζω ότι η σύγκρουση στην Υπερδνειστερία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση ενός διαλόγου με την Τιρασπόλ. Το Κισινάου, μαζί με τους εταίρους του, πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης, να το βάλει στο τραπέζι και όσοι αποδεχτούν αυτούς τους όρους θα συγχωρεθούν, οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν. Δεν χρειάζεται να παίζουμε με διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Nantoi στο TVR Moldova.

Δεδομένης της παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Μολδαβίας, μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά πιθανή, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε τέτοιες ενέργειες.

Ο Μολδαβός βουλευτής μίλησε και για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Ο Ναντόι εξέφρασε την προσωπική του άποψη, η οποία δεν συμπίπτει με την ατζέντα της πολιτικής δύναμης που ανήκει.

Το κόμμα «Δράση και Αλληλεγγύη» υποστηρίζει επίσημα την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ουσιαστικά η ηγεσία των Μολδαβών γνωρίζει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στο έδαφος της Μολδαβίας στις αρχές του 2023.
Το όλο σχέδιο εξαρτιέται από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δεν επέτρεψε στους Ρώσους στρατιωτικούς να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας τους. Πρόκειται για μια ομάδα εργασίας με έδρα την Υπερδνειστερία.

Η Μόσχα καλεί τη Μολδαβία να αντιληφθεί «συνειδητά» τις δυτικές προτάσεις για «αύξηση της αμυντικής ικανότητας»

Επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, η Ρωσία ανακοίνωσε  ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια ωθεί τη Μολδαβία σε «καταστροφή».

“Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στη Μολδαβία δεν προσθέτει στην ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας”, δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλουζίν.

«Όπως δείχνει η εμπειρία, η απερίσκεπτη προμήθεια από μια χώρα όπως η Μολδαβία δυτικών όπλων, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια και την κυριαρχία της, αλλά, αντίθετα, την φέρνει πιο κοντά στην καταστροφή», δήλωσε ο Μιχαήλ Γκαλουζίν στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI.

Ο Γκαλουζίν σημείωσε ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα καλέσει το Κισινάου να αντιληφθεί «συνειδητά» τις δυτικές προτάσεις για «αύξηση της αμυντικής ικανότητας».

«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά αμφιβολία ότι μια τέτοια «βοήθεια» από τη Δύση, που μοιάζει περισσότερο με σχέδια εισβολής, πραγματοποιείται προς το συμφέρον της ίδιας της Μολδαβίας», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών παραδόσεων πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας, ο Galuzin είπε: «Ο όγκος του πετρελαίου που διοχετεύεται μέσω του νότιου κλάδου του πετρελαιαγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, θα παραμείνει στο επίπεδο του τρέχοντος έτους».

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η έκδηλη ανησυχία της Διεθνούς κοινότητας και πρωτίστως της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, αναφορικά με το ενδεχόμενο ο Πούτιν μέσω της Υπερδνειστερίας να δημιουργήσει ένα νέο πολεμικό μέτωπο.

Εκτίμησή είναι ότι, η Ρωσία σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η κατάληψη του Ντονμπάς και σε δεύτερη φάση η κατάληψη της Οδησσού για την ενοποίηση με την Υπερδνειστερία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »