Το ρωσικό υπουργείο Υγείας σχολιάζοντας την πρόσφατη συζήτηση του Ρώσου υπουργού Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο και του Τούρκου ομολόγου του, Φαχρετίν Κόκα, αποκάλυψς πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την οργάνωση της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V στις εγκαταστάσεις των εγχώριων κατασκευαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Με άλλα λόγια η Άγκυρα δεν σκέπτεται να «κλειδώσει» οικονομία και πολίτες στο… σπίτι και σκεπτόμενη το εθνικό της συμφέρον θέλει άμεσα ένα εμβόλιο για να τελειώσει αυτόν τον εφιάλτη.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε το ενδιαφέρον του να οργανώσει την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στις εγκαταστάσεις των τούρκων κατασκευαστών φαρμακευτικών προϊόντων μετά την τοξικολογική έρευνα που προβλέπει η τοπική νομοθεσία», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Ο Μουράσκο διαβεβαίωσε τον Κόκα για την ετοιμότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την έρευνα σε πιστοποιημένο εργαστήριο, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η σχετική δήλωση.

Το Sputnik V είναι το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο και βασίζεται στην καλά μελετημένη πλατφόρμα με βάση τον ανθρώπινο αδενοϊό.

Προς το παρόν, το εμβόλιο SputnikV είναι ένα από τα 10 εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στον κόσμο και είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.

Να θυμίσουμε πως η Μόσχα ήδη έχει προτείνει το εμβόλιο στην Αθήνα διαμέσου του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

Λίγες ημέρες πριν, ήλθε ο Λαβρώφ στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που είχε τόσο μικρή δημοσιότητα χωρίς να αναρωτηθεί κανείς γιατί να κάνει αυτόν τον κόπο.

Ο Λαβρώφ ήρθε για να προτείνει η Ελλάδα να γίνει συμπαραγωγός του εμβολίου όπως ήδη έχει αποκαλύψει πρώτο το pronews.gr και φυσικά θα αποτελούσε έτσι τον καλύτερο διαφημιστή του ρωσικού εμβολίου για τις δυτικές χώρες.

Η Ρωσία έχει τεστάρει το εμβόλιο εδώ και δυο μήνες, και το έχει κάνει σε όλο το στρατιωτικό και δημόσιο προσωπικό της, ενώ πλέον οι πολίτες το ζητάνε να το αγοράσουν, η δε Κίνα έχει κι εκείνη το εμβόλιό της απο τις 20 Οκτωβρίου και το εφαρμόζει μαζικά.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία παρήγγειλε εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» τις οποίες και θα παραλάβει τον Δεκέμβριο για να προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού της, τον Ιανουάριο.

Κρούση για το ρωσικό εμβόλιο και την αγορά του σε επαρκείς δόσεις έκανε και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες σε ανάρτησή του στο Twitter η χώρα του θα αποκτήσει 25 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik-V στο διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ, τα εμβόλια που θα διατεθούν στην Αργεντινή θα παραχθούν από τους εταίρους του RDIF στην Ινδία, την Κίνα και την Κορέα.

Εμείς ακόμα περιμένουμε την AstraZeneca και την Pfizer οι οποίες θα είναι έτοιμες κάποτε τον Φεβρουάριο και ικανές να αποστείλουν ικανοποιητικές δόσεις των εμβολίων τους κάπου την… Άνοιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »