Σε νέα ανακοίνωση προέβη το Υπουργείο Εκωτερικών για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί. Η χρήση του μνημείου αυτού, ως τέμενος όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «αλλοιώνει τον χαρακτήρα του μνημείου».

Εικόνες-σοκ στη Βασιλεύουσα: Η στιγμή που οι μουεζίνηδες καλούν σε προσευχή
«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας» επεσήμανε η ελληνική διπλωματία, λίγες ώρες μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Επιπλέον τονίζει πως «η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα»

«Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του» συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος.

Διαβεβαίωσε μάλιστα σε έντονο τόνο ότι «θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Τέλος επεσήμανε πως «Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »