Ολες οι αλλαγές στην πληρωμή των συντάξεων λόγω πανδημίας κορωνοϊού

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας κορωνοιού. Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των μέτρων αποφυγής κάθε είδους συγχρωτισμού, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη λάβει απόφαση για σταδιακή καταβολή των συντάξεων σε 3 «δόσεις», ώστε να μην πέσουν όλες οι πληρωμές μαζί και δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού στις τράπεζες.


Σε κάθε περίπτωση όλοι επαναλαμβάνουν πως οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να μεταβούν στις τράπεζες για να εισπράξουν την σύνταξή τους, καθώς τα χρήματα πιστώνονται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ειδικοί μάλιστα προτρέπουν τους συνταξιούχους να κάνουν χρήση των τραπεζικών καρτών που έχουν.

Αυτό επεσήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, στην έκτακτη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής 20 Μαρτίου, ανακοινώνοντας τις νέες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων και προτρέποντας τους συνταξιούχους να μην συνωστιστούν στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή ειδικά μέτρα ανακοίνωσαν και τα ΕΛΤΑ για την πληρωμή των αγροτικών συντάξεων, καθώς 369.000 συντάξεις πληρώνονται ακόμη μέσω ταχυδρόμου.

Αναλυτικά, σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου, καταβάλλονται οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών του τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αλλά και των συνταξιούχων αγροτών του πρ. ΟΓΑ.  Για την πληρωμή 369.000 αγροτικών συντάξεων και λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας τα ΕΛΤΑ έχουν ανακοινώσει τα εξής μέτρα :

η πληρωμή των συντάξεων θα πραγματοποιείται απαραίτητα σε ανοικτό χώρο (εκτός της οικίας του δικαιούχου ή, σε περιπτώσεις αγροτικών οικισμών, σε κάποιο δημόσιο χώρο που θα οριστεί ως σημείο πληρωμής, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές),
πρέπει να τηρείται η απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου
για την υπογραφή απαιτείται στυλό του συνταξιούχου


Για την είσπραξη της σύνταξής τους, τα ΕΛΤΑ προτρέπουν τους συνταξιούχους να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα και γάντια και να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι οι ταχυδρόμοι έχουν ήδη λάβει αναλυτικές οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Κι ενώ οι ταχυδρόμοι θα πληρώνουν στην ελληνική επαρχία τις αγροτικές συντάξεις, τα χρήματα των πρώην ελεύθερων επαγγελματιών που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα έχουν ήδη πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Συντάξεις Δημοσίου


Μετά την 25η Μαρτίου, την σκυτάλη παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου. Και για τους δημοσίους υπαλλήλους η μετάβαση στην τράπεζα δεν είναι αναγκαία, καθώς τα χρήματα πιστώνονται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό. Και όχι μόνο δεν είναι αναγκαία, αλλά σύμφωνα με όλους τους ειδικούς συνίσταται η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή με κάθε τρόπο του συγχρωτισμού στις τράπεζες, πολύ περισσότερο καθώς οι συνταξιούχοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κορονοιό Covid-19.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα


Τέλος, την Δευτέρα 30 Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των εργαζομένων του πρ. ΙΚΑ, οι ναυτικές συντάξεις του πρ. ΝΑΤ, οι συντάξεις των πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες κ.α.

«Στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσον αφορά στην αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης των ίδιων, φέρνουμε χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα», είχε δηλώσει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Βρούτσης.

Ψηφιακές υπηρεσίες ΕΦΚΑ


Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ έχει αναστείλει τη συναλλαγή με φυσική παρουσία για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου η εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία γίνεται μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr/menoumespiti επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος, το αρμόδιο υποκατάστημα και συμπληρώνοντας την περιγραφή του αιτήματος. Ακολούθως θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Oι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που καθίστανται πλέον υποχρεωτικές είναι οι εξής:

Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».


Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα». Σημειώνεται ότι στις 15/3/2020 παρατάθηκε μέχρι 30/4/2020 η ασφαλιστική ικανότητα σε 40.941 έμμεσα ασφαλισμένους που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα στις 29/2/2020.


Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι θα διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.


Η καταχώρηση ανανέωσης άδειας διαμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές ολοκληρώνεται η επεξεργασία αρχείου από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα χορηγηθεί αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.
Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων →Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.


Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν από τo μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση ΕΚΑΑ. Με την υποβολή της αίτησης θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνση τους.


Η χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας για χρήση μεταξύ άλλων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 τη βεβαίωση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι →Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας.
Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, μέσω της επιλογής Συνταξιούχοι →Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.


Η υποβολή νέων αιτημάτων κύριας σύνταξης και επικουρικής για το τέως ΕΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν το αίτημα τους στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Συνταξιούχοι → Ηλεκτρονική Αίτηση Συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ραντεβού στο αρμόδιο υποκατάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »