Βαφτίζουν το άσπρο μαύρο και θέλουν διάλογο με όλα τα θέματα στο τραπέζι
Δεν είναι η πρώτη φορα, που Τουρκία προβάλει τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις αυτές, είναι σαφώς ανιστόρητες και παράλογες, αλλά αποτυπώνουν το σχέδιο της Τουρκίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Αυτή τη φορά, τις θέσεις αυτές αποτυπώνονται γλαφυρότατα στα λεγόμενα του Τούρκου απόστρατου αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, “πατέρα” της Γαλάζιας Πατρίδας και εμπνευστή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Γιαϊτζί μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στον Μανώλη Κωστίδη, για όλες τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Ο Τούρκου απόστρατου αντιναύαρχου παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων και σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Bahcesehir.

Όπως τονίζει ο Έλληνας δημοσιογράφος στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, οι θέσεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν τόσο σκληρές και αβάσιμες, που έφτασαν σε οριακό σημείο τσακωμού.

“Η τουρκική υφαλοκρηπίδα είναι το μισό Αιγαίο”
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», ο πρώην αντιναύαρχος θεωρεί πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται στο μισό Αιγαίο, υποστηρίζει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απόλυτα νόμιμο, ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία δικαίως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο!

Αναφορικά με την «Γαλάζια πατρίδα» και τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο Γιαϊτζί υποστήριξε πως το θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι όπως η συμφωνία της διοίκησης της “Νότιας Κύπρου” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) με την Αίγυπτο, έτσι και η συμφωνία με τη Λιβύη, έχει την ίδια λογική. Είναι νόμιμη.

Διότι Τουρκία και Λιβύη, η μια χώρα είναι στην Ασία (Ανατολία), η άλλη στην Αφρική, και μιλάμε για δύο ηπειρωτικές χώρες. Στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία δεν συμπεριφέρθηκε μαξιμαλιστικά και τράβηξε μια γραμμή που δεν αγγίζει τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, και την Κρήτη», δηλώνει.

Μπροστά στο χάρτη της «Γαλάζιας πατρίδας» και δείχνοντας το Καστελλόριζο, ο Τούρκος αντιναύαρχος υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να λέει πως εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα μου, να τραβάει γραμμή και να λέει πως δεν μπορεί να έχει συμφωνία με τη Λιβύη. Ένα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα.

Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό», υποστηρίζει.

«Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;» αναφέρει και ο Μανώλης Κωστίδης του απαντά πως «και η Ρόδος έχει δική της υφαλοκρηπίδα». Στη συζήτησή επί χάρτου, ο ίδιος τονίζει πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2.280 χιλιομέτρων».

 

“Δεν διεκδικουμε όσα νησιά εχουν κατονομαστεί – Θέλουμε τις θαλάσσιες περιοχές”
Στην ένσταση του Έλληνα δημοσιογράφου πως δεν υπάρχει «Γαλάζια πατρίδα και πως η Τουρκία την επανέφερε με κάποιο στόχο, ο Τούρκος στρατιωτικός ανέφερε πως τη σχεδίασε το 2017-2018. «Αυτά τα νησιά (ανατολικά) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα (σ.σ. γκρίζες ζώνες). Το θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Έξω από τα χωρικά ύδατα».

«Έχουν γίνει δεκάδες διερευνητικές επαφές και ίσως ξαναγίνουν. Η Τουρκία παρουσιάζοντας έναν τέτοιο χάρτη μπορεί να συνεχίζει να μιλάει; Πώς περιμένετε να συνεχίσει η Ελλάδα τις συνομιλίες;» ανέφερε στον κ. Γιαϊτζί, ο Μανώλης Κωστίδης, επισημαίνοντας πως τώρα πια είναι «επίσημος χάρτης και όχι ακαδημαϊκή εργασία. Τον είδαμε, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επισκεφθεί το αρχηγείο στόλου».

«Ναι, τώρα πια είναι επίσημος. Ο υπουργός Άμυνας μιλάει για 462.000 τετρ. χιλιομέτρα “Γαλάζιας Πατρίδας”, όπως και ο πρόεδρός μας και ο υπουργός Εξωτερικών. Καθώς είναι νόμιμος», αναφέρει ο κ. Γιαϊτζί, ο οποίος χαμογελάει με ικανοποίηση. «Τον δημιουργήσαμε για να γίνουν γνωστές οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας.

Αυτές που έχει ανακοινώσει και αυτές που δεν έχει ανακοινώσει αλλά προβλέπεται να το κάνει. Με τον χάρτη αυτό, ο τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών της». Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε για όσα συνέβησαν μετά το 1996 στα Ίμια, καθώς η Τουρκία έχει εμφανίσει και το θέμα της αμφισβήτησης κυριαρχίας των νησιών.

«Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις». Μάλιστα, ο κ. Γιαϊτζί βρίσκει την ευκαιρία να προσθέσει και άλλο ζήτημα.
Τι λέει για την αποστρατικοποίηση των νησιών
«Για εμάς υπάρχει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο». Αντιλαμβανόμενος τη δυσφορία του κ. Κωστίδη, ο Γιαιντζί εξαπολύει στη συνέχεια μήνυμα δήθεν φιλίας: «σας ξεκαθαρίζω πως η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά». Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γιαϊτζί: «από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κύπρο, αν σας ζητούσα να τραβήξουμε μια γραμμή, η οποία θα είναι δίκαιη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, πού θα την τοποθετούσατε;».

«Όπως το βλέπετε στον χάρτη!» μου απαντά δείχνοντας τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μου τονίζει πως «αυτό είναι το δίκαιο. Αυτός ο χάρτης, τα μπλε σημεία, δεν σημαίνει πως διεκδικούμε τα νησιά. Απλά έχουν χωρικά ύδατα και ανήκουν στην Ελλάδα. Το μπλε δείχνει την υφαλοκρηπίδα μας».

Τέλος, ο Μανώλης Κωστίδης, ρώτησε: «Η Ελλάδα αναφέρει πως και η Τουρκία έχει αποβατικά σκάφη απέναντι από τα νησιά. Σκεφτήκατε ή σχεδιάσατε ποτέ να “πάρουμε αυτά τα νησιά”;». Τι απάντησε ο Τούρκος; Πως η Ελλάδα έχει σχέδιο απόβασης από τα νησιά προς την Ανατολία! «Σας το λέω με ειλικρίνεια, όχι. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο. Αφού είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν κάναμε ποτέ καμία απόβαση, ούτε βομβαρδίσαμε». «Όμως το 1922 ήρθατε από τα νησιά και επιχειρήσατε να καταλάβετε την Ανατολία. Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης των νησιών; Είναι επιθετικός ο σκοπός τους. Aν βρουν κάποιο κενό, ναι αυτό σχεδιάζουν. Είναι μεγάλη απειλή αυτό, όπως το 1922, είναι προετοιμασία για τη Μεγάλη Ιδέα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »