Τρεις πληρωμές στις επικουρικές συντάξεις
Αυτόν τον μήνα θα γίνουν τρεις πληρωμές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι οι εξής: η επικουρική σύνταξη μηνός Ιουλίου 2020 θα καταβληθεί σήμερα. Στις 29-30 Ιουλίου (αντί για τις 4 Αυγούστου), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, θα πληρωθούν οι επικουρικές του μηνός Αυγούστου, καθώς από τον μήνα αυτόν αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών και θα καταβάλλονται πλέον μαζί με τις κύριες.

Επίσης στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών από τις αυξήσεις επικουρικής σύνταξης για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020. Πρόκειται για τις αυξήσεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, οι οποίες καταβλήθηκαν τον Ιούνιο. Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά έως 1.700 ευρώ. Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι οι συνταξιούχοι που είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, επειδή τότε το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων είναι οι 162.000 πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ) και θα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών 624 ευρώ.

Τα υψηλότερα ποσά θα λάβουν πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Πίστεως και της Εμπορικής (έως 1.700 ευρώ). Ταυτόχρονα, 21.600 ναυτικοί δικαιούνται να λάβουν 1.112 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στα 980 ευρώ κυμαίνεται ο μέσος όρος των αναδρομικών των δικηγόρων. Παράλληλα 73.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από 80 ευρώ συνολικά ο καθένας κατά μέσο όρο, ενώ μικρότερα είναι τα αναδρομικά των αστυνομικών, των πυροσβεστών κ.ά. Εξάλλου την Tετάρτη 22 Ιουλίου 2020 θα γίνει η καταβολή αναδρομικών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2018 για τον ΛΕΠΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα) και Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2018 για τον ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ. Ειδικότερα πρόκειται για 16.000 συνταξιούχους που λάμβαναν τη σύνταξή τους από τον ΛΕΠΕΤΕ και έμειναν απλήρωτοι για έως και 10 μήνες το 2018. Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στις 22 Ιουλίου αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή 10 μηνιαίες συντάξεις, για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή 5 μηνιαίες συντάξεις, για τον ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ.

Τα παλιά αναδρομικά
Όσον αφορά τα παλιά αναδρομικά (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου), η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται – εκτός απροόπτου -να γίνει σήμερα. Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά, δηλαδή η απονομή των περικοπών, για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016. Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές.

Σχετικά με τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:

Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.
Από 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ τα αναδρομικά κινούνται από 900 έως 4.000 ευρώ.
Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.500 ευρώ.
Τρεις αλλαγές

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προωθεί σειρά ασφαλιστικών διατάξεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις, προκαταβολή μέρους του εφάπαξ και καταβολή προσωρινής σύνταξης στους συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνται. Αυτά είναι τα παρακάτω:

Προβλέπεται η δυνατότητα να χορηγείται πλέον προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήµατος αµέσως µετά την έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης στους άµεσα ασφαλισµένους.

Τροποποιείται αναδροµικά, από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και από τον Μάιο του 2016 και µετά, ο υπολογισµός του ποσού της προσωρινής σύνταξης για όσους δικαιούχους του ιδιωτικού τοµέα εισπράττουν ήδη προσωρινή µε το καθεστώς του 2016. Σήµερα υπάρχουν δύο ταχύτητες στους περίπου 37.000 συνταξιούχους που εισπράττουν προσωρινή σύνταξη. Ενα τµήµα εξ αυτών έχει καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης µε τον χειρόγραφο τρόπο από τον Μάιο του 2016 και µετά και εισπράττει ως προσωρινή το 50% του µέσου όρου των µηνιαίων αποδοχών τους 12 µήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Με τη νέα διάταξη αυτό το ποσοστό αυξάνεται γι’ αυτούς τους συνταξιούχους σε 80% αναδροµικά από την ηµεροµηνία της αίτησης συνταξιοδότησης, ενώ η βάση υπολογισµού παραµένει ίδια. Τα αναδροµικά ποσά που θα προκύψουν από τη διαφορά θα καταβληθούν αυτόµατα από τον ΕΦΚΑ στους δικαιούχους χωρίς αίτηση.

Σημειώνεται ότι από τον Νοέµβριο του 2017 και µετά όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου. Γι’ αυτούς δεν αλλάζει κάτι. Σύµφωνα µε τη νέα ρύθµιση που προωθείται, το ποσοστό ευθυγραµµίζεται στις δύο κατηγορίες συνταξιούχων αναδροµικά από την ηµεροµηνία της αίτησής τους και εφόσον αυτή είναι µετά τον Μάιο του 2016, ωστόσο η βάση υπολογισµού παραµένει διαφορετική.

Ακυρώνεται η απαγόρευση που υπάρχει σήµερα όσον αφορά τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους απασχολούµενους συνταξιούχους. Εφεξής θα δίνεται το δικαίωµα και στους συνταξιούχους που εργάζονται να υποβάλλουν αίτηση για να µπορούν να λάβουν και αυτοί προσωρινή σύνταξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »