Αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση
Με κόστος περίπου 500 εκ ευρώ για κάθε νέα φρεγάτα SIGMA 11515 και παράδοση των πλοίων έως το 2025 δηλαδή σε περίπου τέσσερα χρόνια οι Ολλανδοί «πλασάρονται» δυνατά στη ναυμαχία για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόταση την οποία ήδη γνώριζε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο σήμερα έλαβε επίσημο χαρακτήρα με την επίσκεψη της Ολλανδέζας πρέσβη Stella Ronner στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου συνοδευόμενη από υψηλόβαθμα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Damen.
H κατασκευάστρια εταιρεία Damen είναι σήμερα η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Ολλανδίας, με έντονη διεθνή παρουσία. Η Sigma 11515 έχουν κύριο οπλισμό 4 έως 8 κατευθυνόμενα βλήματα επιφάνειας – επιφάνειας, ένα πυροβόλο 76/62mm και 6 (2×3) Ελαφρές Ανθυποβρυχιακές τορπίλες (LWTASW).

Μπορεί να χρησιμοποιεί ένα οργανικό ελικόπτερο και UAV, ενώ πολύ ικανό είναι το ραντάρ της, το οποίο θεωρείται ο μεγάλος εχθρός των τουρκικών πυραύλων ATMACA.

Ως ενδιάμεση λύση, οι Ολλανδοί προτείνουν 2 φρεγάτες «Μ» από το Ολλανδικό Ναυτικό, αφού πρώτα συντηρηθούν και αναβαθμιστούν. Πρόκειται για δύο φρεγάτες κλάσης Karel Doorman, γνωστές και ως M, την Van Speijk(F828) και την Van Amstel(F831) οι οποίες επιχειρούν για το Ολλανδικό Βασιλικό ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 90’.

Πρόκειται για «σκαριά» γνώριμα στο Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτελούν εξέλιξη των φρεγατών S, τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’. Οι δύο Karel Doorman ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό αφού σε περίπτωση απόκτησής τους σε χρόνο ρεκόρ θα μπορούν τα τις στελεχώσουν πληρώματα από φρεγάτες S τις οποίες θα αποσύρει ο Στόλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ολλανδικά πλοία είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τον ελληνικό Στόλο.

Επισημαίνουμε επίσης πως οι Ολλανδοί στην πρότασή τους περιλαμβάνουν τόσο την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης ΥΔΡΑ αλλά και την κατασκευή και των τεσσάρων καινούργιων φρεγατών SIGMA 11515 σε ελληνικά ναυπηγεία.

Στα χέρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται ήδη και η Ιταλική πρόταση της Ficantieri για τις φρεγάτες FREMM την οποία παρέδωσαν στελέχη της εταιρείας στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες η Ρώμη να προχωρήσει μέσω της πρεσβείας και στη δική της πρόταση για ενδιάμεση λύση με φαβορί τις φρεγάτες Maestrale.

Είχαν προηγηθεί οι τελικές προτάσεις Γάλλων, Άγγλων και Γερμανών οι οποίες επισημοποιήθηκαν μέσω των πρεσβειών. Με το Παρίσι και το Λονδίνο να προσφέρουν και μεταχειρισμένα πλοία ως ενδιάμεση λύση ενώ η Γερμανική πρόταση φαίνεται ότι περιέχει συνδυασμούς νεότευκτων φρεγατών A200 και Α300 με δύο υποβρύχια κλάσης 214.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »